Album týždňa: Mastodon – Hushed And Grim

Album týždňa: Mastodon – Hushed And Grim

Rok 2021 sa blíži k svojmu záveru a napriek všetkému, čo sa okolo nás deje, v umení, a zvlášť v tvrdo-gitarovom svete, to bolo veľmi úspešných, priam až výnimočných jedenásť (a už vlastne skoro aj dvanásť mesiacov, veď úplne na konci roka už nezvyknú vychádzať nové albumy).

Veď si len vypočujte nahrávky od švédskych modernistov Humanity’s Last Breath a Vildhjarta. Alebo veľké mená ako Gojira, Iron Maiden, Carcass či Dream Theater. Prípadne niečo z progresívnych vôd od kapiel ako Vola, Fractal Universe, Archspire či Obscura. Vyšlo toho veľmi veľa a aby toho nebolo málo, aj v posledných dňoch sa dejú veľké veci. Skúste napríklad spoluprácu Converge a Chelsea Wolfe, alebo novinky od Unleashed, Exodus či Swallow The Sun. A zo všetkého najviac nový, veľký dvojalbum od skvelých Mastodon.

Mastodon sú ako Thin Lizzy, ktorí sa preniesli do temných deväťdesiatych rokov minulého storočia a všetok ten okolitý sludge a grunge veľmi umne zakomponovali do svojho hudobného výrazu. Samozrejme, nemôžu chýbať fantastické inštrumentálne zručnosti, veľký cit pre melodické linky a na najnovších albumoch aj veľmi silné skladby. Mastodon sú čoraz pesničkovejší a to je tá najlepšia správa, lebo okrem stále zostávajú veľmi tvrdou a energickou hudobnou formáciou. Aj nový album Hushed And Grim je toho jasným dôkazom.

Na novom albume s Mastodon spolupracoval David Bottrill, kanadský producent, ktorého referencie sa začínajú ešte na albumu So od Petra Gabriela z roku 1986. A pokračujú veľkými menami ako David Sylvian a Robert Fripp, King Crimson, Tool, dEUS, Muse, Placebo, Godsmack, IAMX, The Smashing Pumpkins alebo Rush. Štúdiový čarodejník zvyknutý na progresívnych hudobníkov s veľkými víziami – aj to je jeden z dôvodov, pre ktoré je nový, 90 minútový album od Mastodon úžasným fanúšikovským zážitkom.

Smútok a melanchólia ako najdôležitejšie zložky atmosféry celého nového albumu od Mastodon. Je to celé veľmi jesenné a zimné, hlboké a temné. Bolo to tak na predchádzajúcej nahrávke Emperor Of Sands, rovnako tak na nasledujúcom EP s názvom Cold Dark Place a výnimkou veru nie je ani novinka Hushed And Grim. Už v roku 2017 skonštatoval basgitarista a spevák Troy Sanders, že Mastodon vo svojej hudbe výraznou mierou reflektujú svoju smrteľnosť. Okolo nich sa deje veľa smutných udalostí, vážnych ochorení či dokonca úmrtí, je celkom logické, že na to všetko odpovedajú tým najlepším možným spôsobom – svojím umením, ktoré pomáha v konečnom dôsledku aj ich fanúšikom a poslucháčom.
Spievajúci bubeník Brann Dailor, sólový gitarista a spevák Brent Hinds, gitarista Bill Kelliher a basgitarista a spevák Troy Sanders, štvorica desaťročia známa ako Mastodon, nahrala na jeseň 2021 jeden z najpútavejších a zrejme aj najlepších metalových albumov, aké v tomto roku vyšli. U kritikov sa im takto veľkolepo darilo pred celými desiatimi rokmi s albumom The Hunter, hodnotenia sa pohybujú v priemere okolo osem a pol boda z desiatich možných. Celkom zaslúžene.

Bolo by skvelé, keby naplánované európske turné v lete budúceho roka vyšlo. Mastodon, Baroness a Kvelertak – to je kombinácia, ktorú jednoducho chcete zažiť vo viedenskej Arene Open Air. Bol by to fantastický, nezabudnuteľný večer.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame