Kultový album_FM: My Bloody Valentine - Loveless

Kultový album_FM: My Bloody Valentine - Loveless

Druhý album Írskej kapely My Bloody Valentine vyšiel pred tridsiatimi rokmi, 4. novembra 1991.

Kultový album_FM: My Bloody Valentine - Loveless Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Loveless prináša jedinečný prístup ku zvuku, štruktúre piesní aj skladateľstvu. My Bloody Valentine neboli prví čo hrali shoegaze, ale Loveless je TEN shoegazový album, ktorý by mal poznať každý. Hlavná postava My Bloody Valentine, Kevin Shields na ňom pracoval dva roky. Loveless stál veľa energie a veľmi veľa peňazí. Vďaka tomu ich vydavateľstvo Creation vraj takmer zbankrotovalo

Loveless je psychedelický shoegaze, ale zároveň je to pop.  Sú tu na nepoznanie skreslené gitary, efekty vytočené do červených, v protiklade k jemným, šepkaným vokálom. MBV boli známi ako veľmi hlučná kapela, ich gitarový hluk je však veľmi sofistikovaný a všetko je to v akejsi hmle. Sú tu netradičné kompozície, také iné oproti všetkému, čo tu dovtedy bolo. Nikto to nedokázal napodobniť a v rámci žánru ani prekonať.

Loveless ukázal, že zo zvuku rockových gitár sa ešte stále dá vydolovať niečo nové.

Radia ho medzi najlepšie albumy všetkých čias, citujú ho všetky dôležité kapely deväťdesiatych rokov. A dodnes udivuje nových poslucháčov tým, ako nadčasovo znie. Po jeho vydaní kapela nedokázala už nič iné nahrať, a tak sa rozpadli. Na ich ďalší album sme čakali 22 rokov.




Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame