Album týždňa: Efterklang - Windflowers

Album týždňa: Efterklang - Windflowers

Dáni Efterklang sú spolu už 20 rokov a za ten čas si toho preskákali veľa. Prešli personálnymi zmenami, vyskúšali si prácu s orchestrom, založili si ďalšie kapely, rozbehli sólové projekty či natočili dokument. Aj vďaka pandémii sa kapele len po dvoch rokoch podarilo nahrať a vydať nový album Windflowers. Na v poradí šiestom albume na nič netlačili, skôr sa hrali a sami sa nechali prekvapiť, že čo z toho vznikne. Album Windflowers je tak kolektívnym dielom trojice Casper Clausen, Mads Christian Brauer a Rasmus Stolberg, ktorý nahrali počas piatich výletov na dánsky ostrov Møn. „Snažili sme sa nejako veľa nepremýšľať, nemali sme žiadny koncept,“ uviedol Casper Clausen.

Nebyť pandémie, Efterklang by čas trávili zrejme viac na koncertoch ako v štúdiu, no keď sa celý svet zastavil, kapela neupadla do depresie a rozhodli sa tvoriť. Najskôr na diaľku - Casper Clausen z Lisabonu, Mads Brauer z Kodane. Takto dvojica nazbierala viac ako 70 nápadov, z ktorých nakoniec vybrali to najlepšie. „Predošlé albumy mali vždy od začiatku jasný koncept, na začiatku tohto albumu nebolo nič,“ uviedol Casper Clausen. Pre kapelu bolo nahrávanie nového albumu predovšetkým liekom ako vôbec prežiť pandémiu. „Nestrácali sme čas tým, že by sme sa bavili o skladbách, ktoré na albume nemali byť, ale bavili sme sa len o tých, ktoré sme tam chceli a to bol základ, na ktorom sme stavali,“ prezradil Mads Brauer.

Casper Clausen nedávno úspešne rozbehol aj sólovú kariéru, keď ale pracuje s Efterklang, vždy si dáva záležať na tom, aby ich nahrávky boli kolektívnym dielom. A taká je aj novinka Windlowers. Nápady, ktoré vznikali na diaľku si kapela neskôr vypočula spoločne v prenajatom štúdiu na ostrove Møn a tie, na ktorých budú ďalej pracovať, vyberali spoločne. „Bolo to prvýkrát, kedy sme nápady počúvali všetci traja spolu, takže to bol pre nás celkom nová skúsenosť. Snažili sme sa počas toho nerozprávať, aby nám to netrvalo týždne. Boli sme celý čas ticho, poznámky sme si zapisovali na papier, aby sme sa nerušili. Takto sme pracovali dva dni. Bol to silný zážitok,“ uviedol Casper.

Lockdown nám už priniesol niekoľko silných nahrávok, ktoré by práve bez lockdownu zneli zrejme celkom inak. A je možné, že úplne iný by bol aj nový album Efterklang. To, že sa na dlhý čas uzatvorili spôsobilo aj to, že kapela Efterklang na nových skladbách pracovala výlučne v trojčlennej zostave. Bez producenta, bez hostí - tak ako kedysi keď ešte len začínali a aj preto hovoria, že novinka Windflowers je hlavne návratom ku koreňom. Ideálne prostredie na prácu im poskytol ostrov Møn. „V 60. a 70.rokoch tam chodilo veľa hippiekov a stále je to tam cítiť. Žili sme na starej farme s malým, ale dobre vybaveným štúdiom. To, že sme mali okolo seba tak veľa priestoru vo vnútri aj vonku bolo pre nás kľúčové,“ uviedol Casper Clauser.

Počas nahrávania novej štúdiovky sa Efterklang síce uzatvorili pred svetom do malého štúdia, no s fanúšikmi kontakt nestratili. Album sprevádzalo aj vytvorenie platformy Efterklang Developed vďaka ktorej sa ich fanúšikovia mohli reagovať na skladbe vytvorením fotky, čím si kapela aspoň trochu vynahradila chýbajúcu energiu z koncertov. Efterklang aj vďaka tomu zdôrazňujú, že presahy aj k iným formám umenia sú pre nich dôležité. Zaujme aj samotný obal albumu, na ktorom nájdete kvet veterník, ktorý rastie aj na ostrove Møn, kde album vznikal. Kvetina podľa ktorej album aj nazvali zároveň vystihuje to aký album je - pestrý, meniaci sa a na každom mieste iný. „Začína rok, prichádza jar a toto je jeden z prvých kvetov, ktorý prináša farby. Je symbolom života, ale zároveň je krehký, presne ako samotný život,“ uviedol Casper Clausen, pre ktorého je práve tento kvet rovnaký ako ich skladby.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame