Album týždňa: Chvrches - Screen Violence

Album týždňa: Chvrches - Screen Violence

Nestáva sa to často, že pri štvrtom albume sa fanúšikovia aj kritici zhodnú, že je ešte oveľa lepší ako tie predošlé. V prípade kapely Chvrches sa to deje. Temnejšia novinka Screen Violence príjemne prekvapila a zároveň je to nahrávka, ktorá výborne vystihuje obdobie, aké sme prežili. Ani Chvrches to ale takto neplánovali. Smutnejší album chceli spraviť už dávnejšie. "Odráža presne to naše rozpoloženie po turné a vydaní tretieho albumu. Naozaj som si to obdobie užívala, ale mala som pocit, že už bolo dosť takej tej sladkej tvorby. Myslím, že počas minulého roku by sa nám popový album ani nepodarilo nahrať. Pandémia a izolácia nám pomohli dodať tomu potrebnú melanchóliu," uviedla speváčka kapely Lauren Mayberry.

Hudba z 80.rokov, hlavne Depeche Mode alebo New Order. To sú hudobné vplyvy, ktoré v prípade Chvrches nejde prehliadnuť, a je to počuť aj na novinke Screen Violence, na ktorú dokonca jednu legendu aj dotiahli. So singlom How not to drown im pomohol Robert Smith, frontman the Cure. "Bola to pre nás veľká pocta. Nemysleli sme si, že sa nám v živote niečo také stane," prezradili Chvrches, ktorý so slávnym hudobníkom pracovali na diaľku. A nielen s ním, album postavený na koncepte hororu z 80.rokov dokonca aj samotní členovia kapely nahrávali na diaľku. Ako uviedli, na štvrtom albume odhalili to, čo v ním zrelo roky, teda temnejších Chvrches.

Kapele Chvrches sa v priebehu desiatich rokov podarilo nahrať už štyri albumy a kapela ani len nerozmýšľala nad tým, že by si dala dlhšiu prestávku. A tak aj album Screen Violence vyšiel len po troch rokoch po nahrávke Love is Dead. Čo je na tom celom ale ešte zaujímavejšie je, že za tie roky sa kapele darí sa neopakovať a každý jeden album je pre nich nová výzva. "Každý album by mal zachytiť to obdobie, kedy vznikal. Ja som jednoducho tentokrát nemala náladu písať ľahké popové skladby. Určite nie koncom roka 2019. Za tých desať rokov sa udialo veľa vecí a nie vždy je to jednoduché byť ženou a byť zároveň na čele kapely," uviedla Lauren Mayberry, ktorá sa celkom často otvorene vyjadruje aj k ťažkej situácii žien v hudobnom biznise, a otvorene hovorí aj o nenávistných správach, ktoré jej pravidelne prichádzajú.

Nový album Chvrches vznikal v Glasgowe a v LA, kde členovia kapely aj žijú. Počas nahrávania sa videli len na monitoroch počítačov a s odstupom času si uvedomujú, že práve vďaka pandémii je z toho náš nový životný štýl. Aj to bola inšpirácia za názvom albumu Screen Violence, čo je ale pôvodne názov, ktorý mali vybraný pre svoju kapelu. "Je to album o strachoch, depresiách, úzkostiach, či veciach, ktoré ľutujete, no zároveň je o hľadaní nejakej inej cesty," uviedla k inšpirácii Lauren Mayberry. Kapela na album zaradila to najlepšie z viac ako 40 demo nahrávok, a tentokrát si album produkovali sami. Ako uviedli, bola to pre nich príjemná zmena a nahrávanie albumu tak nemuseli detailne plánovať, mohli si dopriať oveľa viac slobody aj spontánnosti.

Chvrches zrušené koncerty určite chýbali, ale pandémia ich veľa naučila, a práve to je počuť na novinke Screen Violence. Naučili sa pracovať v dvoch rôznych časových pásmach na diaľku a priamo z domu. "V minulosti som počas nahrávania vždy jedným okom sledoval hodiny a stále myslel na plánované koncerty. Pracovali sme spôsobom, že ak niečo bolo dobré, tak sme si povedali, že ok, ideme ďalej. Teraz sme sa do toho mohli oveľa viac ponoriť. Hľadať nové možnosti. Nemuseli sme počas nahrávania opúšťať domovy, takže sme mohli od rána do večera žiť len týmto albumom," uviedol k celkom novej skúsenosti Martin Doherty. A my už len dodávame, že táto zmena Chvrches jednoznačne prospela.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame