Album týždňa: Lantlos – Wildhund

Album týždňa: Lantlos – Wildhund

Uhorková sezóna naplno uderila aj do sféry tvrdšej gitarovej či metalovej hudby. Druhá časť leta je skôr v znamení vyčkávania na to, čo prinesie september 2021 a blížiaca sa jeseň. Nové single vydali Iron Maiden, Dream Theater či Carcass a to sú zrejme aj najväčšie želiezka v ohni, najväčšie nádeje pre fanúšikov hlučných gitarových stien, že aj ku koncu tohto nesmierne zaujímavého a plodného roka sa budú diať veľké veci. Jedna chuťovka však uzrela svetlo sveta aj v týchto dňoch. Lantlos s albumom Wildhund zadefinovali letnú hudbu v roku 2021.

Je fascinujúce sledovať, akú dlhú cestu má za sebou nemecký umelec, multiinštrumentalista a hlava formácie Lantlos Markus Siegenhort. Začínal ako black metalista, ktorý do svojej hudby miešal hypnotické post-rockové a možno miestami aj jemne jazzové vplyvy; dnes je toto všetko zdanlivo dávnou minulosťou, Lantlos má na novom albume Wilhund veľmi špecifický a svojský zvuk. Ľahko zapamätateľný a taký, pri ktorom si jednoducho hovoríte – áno, toto sú Lantlos a nikto iný. Čo viac si môže umelec so svojou hudbou želať?

Môžete sa zasnívať, že to znie miestami ako Deftones, alebo Alcest, prípadne dokonca Smashing Pumpkins. Môžete skladať rôzne vzorce toho, ako sa zo shoegaze a black metalu stáva blackgaze a čo z toho zostáva v hudbe Lantlos aj na novom albume v roku 2021. Čo však budete v súvislosti s novinkou Wildhund robiť najčastejšie, to je obyčajné vychutnávanie si originálnej, melancholickej, silnej hudby plnej atmosféry a vzletných, chytľavých melódií. Ak hľadáte dokonalý soundtrack k letným mesiacom, ste na správnej adrese.

Je zaujímavé, že nový album od Lantlos vychádza aj v špeciálnej edícii s druhým diskom či vinylom, na ktorom sú pod názvom GLITCHKING zachytené kompozície v elektronickej forme, ktoré aj podľa slov samotného Markusa Siegenhorta dopĺňajú zážitok z WILDHUND a celý jeho nápad s akousi Zónou, ktorá je nebeským svetom mimo reálneho sveta a prináša únik z ťaživej reality bežných dní. S hudbou Lantlos sa naozaj dejú zázračné veci.

Wilhund od Lantlos debutoval v oficiálnej nemeckej hitparáde najpredávanejších nových albumov na šokujúcom 17. mieste. Veľmi dobrá správa pre túto naskutku undergroundovú a slobodnú hudbu. Rovnako tak novinka žala úspechy medzi najlepšími metalovými nahrávkami na obľúbenej stránke Bandcamp – letné mesiace roku 2021 sa naozaj nesú v znamení chladivých a podmanivých tónov novej hudby od Lantlos. A ako vždy, zostáva dúfať, že to celé niekedy uvidíme aj naživo – ideálne v klube, alebo na dobrom festivale v priebehu budúceho roka. Bol by to nesmierne silný zážitok.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame