Album týždňa: Mr Jukes & Barney Artist – The Locket

Album týždňa: Mr Jukes & Barney Artist – The Locket

Už po vydaní albumu So Long See You Tomorrow z roku 2014 začínalo byť jasné, že frontman kapely Bombay Bicycle Club Jack Steadman, nechce zostať len pri indie rocku. Zrejme vždy ho to ťahalo aj k elektronike, world music ale aj hip hopu. Nie so všetkými hudobnými nápadmi však u materskej kapely pochodil a aj to bol dôvod prečo ich dlhšiu pauzu využil na vlastný projekt Mr Jukes. Debutový album God First vydal už v roku 2017 a potom sa opäť venoval kapele Bombay Bicycle Club. Elektronický projekt však definitívne nepochoval, naopak ide ešte ďalej. Už v čase, keď pracoval ná sólovom debute mu do života prišiel rapper Barney Artist, ktorý predtým pracoval s menami ako Tom Misch či Jordan Rakei. Rapper z Londýna ho zaujal až tak, že dnes spolu majú už aj spoločný album a tým je práve augustová novinka The Locket.

Aj novinka The Locket dvojice Mr Jukes a Barney Artist je jednou z tých nahrávok, ktoré by bez pandémie a následného lockdownu zrejme vôbec nevznikli alebo aspoň nie tak skoro. Jack Steadman aka Mr Jukes a Barney Artist sa na spoločnom albume dohodli už síce pred troma rokmi v jednom pube pri pive, ale tieto plány museli ísť bokom, keďže Jack Steadman sa naplno venoval návratu s kapelou Bombay Bicycle Club. Zrušené koncerty ale ich cesty opäť spojili a z pôvodného nápadu spraviť spoločný singel či EP sa nakoniec stal celý album. "Jack je jednoducho hudobný génius. Nikto nevie tak miešať žánre ako on. Ak si vypočujete náš album a potom Bombay Bicycle Club, tak zistíte, že je to iné, ale nejaké prepojenie tam stále je", uviedol Barney Artist.

Spolupráca dvojice Mr Jukes a Barney Artist nie je len o tom, že jeden je producent a druhý rapper. Nie je to o tom, že sa stretnú v štúdiu, niečo spolu nahrajú a už sa nikdy neuvidia. Ich spolupráca je hlavne o priateľstve. Mr Jukes na albume dokonca aj spieva, vďaka čomu máte pocit, že počujete Bombay Bicycle Club, no v podobe v akej by ste si ich doteraz nevedeli vôbec predstaviť. "Bola to skutočná spolupráca. Na každej jednej skladbe sme robili spolu. Ja som hovoril do produkcie, on do textov. Rap vás môže niekedy veľmi limitovať, no my sme obaja veľmi otvorení všetkému", prezradil k spolupráci Barney Artist. Svoj debut nahrávali s predstavou, že pôjde o vyslovene letný album.

"V temných časoch sme nahrali niečo, do čoho sme vložili veľa lásky. Toto bola naša medicína", uviedli Mr Jukes a Barney Artist k spoločnému debutu, ktorý vznikal v období, kedy ich trápili zrušené koncerty aj nejasná budúcnosť. Napriek komplikovanej situácii sa im na albume podarilo dotiahnuť aj hostí ako Lex Amor či Kofi Stone.  "Je to veľmi osobný album, ktorý vznikol v ťažkých časoch a preto sme si povedali, že budeme robiť len s ľuďmi, ktorých už dobre poznáme. Chceli sme tam taký rodinný vibe, niečo podobné, čo mal Mr Jukes na svojom vlastnom debute. Chceli sme budovať kreativitu na skutočnom priateľstve", uviedol k spoluprácam Barney Artist.

Hoci Mr Jukes a Barney Artist počas písania skladieb často mysleli na to ako by asi zneli live, album kvôli nie veľmi optimistickej budúcnosti nahrávali s iným cieľom. Novinka The Locket je ako sami hovoria albumom na party a záhradné grilovačky. "Sme veľmi rozdielni, ale zároveň neskutočne podobní. Každý z nás prišiel úplne z iného prostredia, každý sme vyrastali na úplne inej hudbe, ale napriek tomu nám to funguje. Sme k sebe veľmi úprimní a jeden od druhého sa veľa učíme", uviedol k spolupráci Mr Jukes. Zdá sa, že táto spolupráca ešte bude pokračovať. Počas prác na albume vytvorili viac skladieb ako potrebovali ako prezradil Barney Artist dvojica už má za sebou aj ďalšiu nahrávaciu session. Dovtedy ale budeme meno Jack Steadman opäť spomínať aj vďaka kapele Bombay Bicycle Club a Barney Artist sa opäť chystá na čas vrátiť k temnejšiemu hip hopu.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame