Album týždňa: Bobby Gillespie and Jehnny Beth - Utopian Ashes

Album týždňa: Bobby Gillespie and Jehnny Beth - Utopian Ashes

Jeho poznáte ako frontmana Primal Scream, ona je členkou kapely Savages. Prvé stretnutie spred takmer šiestich rokov bolo pre nich také silné, že zostali v kontakte a krátko na to už trávili čas v štúdiu. Výsledkom je ich "kozmické country" na albume Utopian Ashes. Na júlovej novinke sledujeme rozpad vzťahu fiktívnej dvojice. „Tak ako keď vytvárate postavy v novelách, tak sme tvorili aj my. Vždy ale vložíte do tých charakterov aj kus seba, aby ste im rozumeli. Keď o niečom spievate, musí to byť autentické. To je absolútnym základom,“ uviedla k albumu Jehnny Beth.

Bobby Gillespie a Jehnny Beth sa prvýkrát stretli v roku 2015 na tribute koncerte Suicide v Paríži. O rok na to stáli spolu na pódiu opäť, kedy počas koncertu Primal Scream odohrali cover verziu skladby Some Velvet Morning dvojky Nancy Sinatra a Lee Hazelwood. V roku 2017 už boli v štúdiu, kedy po boku členov Primal Scream a Johnnyho Hostile-a, partnera Jehnny Beth, nahrávali prvé skladby. „Chcel som, aby sa do hudby opäť dostala bolesť. Mám pocit, že to sa zo súčasnej rockovej hudby akosi vytratilo,“ uviedol Bobby Gillespie. Ten je presvedčený o tom, že jeho najlepšie skladby sú práve o bolesti.

Prvý spoločný album dvojky Bobby Gillespie a Jehnny Beth mal pôvodne znieť celkom inak. Chceli pracovať so synťákmi a elektronikou, nakoniec skončili skôr pri rocku. Môže za to skladba Remember We Were Lovers, ktorá mala v začiatkoch blízko napríklad ku Kraftwerk. „Mal som pocit, že je to naozaj neskutočne silná skladba. Hral som sa s textom Jehnny, mal som pritom akustickú gitaru a vtedy som začal rozmýšľať nad tým, že možno by to mala byť rocková platňa. So živými hudobnikmi, našimi vokálmi, presne tak ako to znelo počas našich prvých sessions v Paríži,“ prezradil k albumu frontman Primal Scream. Ako dodal, práve po boku Jehnny Beth dokázal písať o veciach, o ktorých v materskej kapele nedokázal, lebo mal pocit, že sú príliš agresívne či paranoidné.

Zoberie príbeh zo skutočného života a trochu ho dofarbí. Tak k skladbám pristupuje Bobby Gillespie, ktorý na albume svojou úprimnosťou prekvapil aj samotnú Jehnny Beth. „Bobbyho texty boli také otvorené, že odhaľovali celkom zraniteľnú časť jeho ako človeka. Je to silný moment, keď vám niekto ukáže aj tú, nie celkom perfektnú a dokonalú časť seba,“ prezradila Jehnny Beth. „Ak ste umelcom musíte byť dobrým pozorovateľom. Nielen svojho vlastného života, ale aj životov iných. Ja sám som, čo sa pocitov týka, veľmi nevyspytateľný. Niekedy som drsný, inokedy presne naopak. Verím, že práve moja hudba to vystihuje najlepšie,“ uviedol Bobby Gillespie v rozovore pre anothermag.com.

Album Utopian Ashes znie celkom inak ako to, čo dvojica Bobby Gillespie a Jehnny Beth tvorí so svojimi materskými kapelami. Album by sa mohol páčiť fanúšikom mien ako John Cale či Gram Parsons a Emmylou Harris. Na letnej novinke známi hudobníci nielen spolupracujú, ale vďaka textom aj komunikujú. Väčšina skladieb vznikla ako odpoveď Bobbyho Gillespieho na refrén Jehnny Beth. „Videla som, že Bobby má čo povedať a bavilo ma byť toho súčasťou. Mám rada, keď sa sama vyjadrujem, ale presne rovnako ma baví sledovať, keď to robí niekto iný,“ prezradila Jehnny Beth. Ako dodal Gillespie, je to práve ona, kto mu dodal odvahu, aby tak urobil.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame