Album týždňa: Wolf Alice - Blue Weekend

Album týždňa: Wolf Alice - Blue Weekend

Len zriedka sa stane, že kapela si po vydaní tretieho albumu vyslúži pochvaly v zmysle, že ide o ich doteraz najlepší album. Hlavne keď za jeho predchodcu získali prestížnu cenu Mercury. Kapele Wolf Alice sa to podarilo, a to práve s júnovou novinkou Blue Weekend, ktorej vydanie kapele komplikovala ešte aj pandémia. A nielen vydanie, ale aj nahrávanie, ktoré prebehlo v Belgicku s producentom Markom Dravsom, ktorý spolupracoval napríklad aj s Arcade Fire. Prácam na novej štúdiovke ale predchádzala aj pauza, ktorá trvala takmer pol roka. Dlho tak však bez seba nevydržali a bolo jasné, že sú pripravení nahrať nový album. „Na albume sú veci, ktoré sme predtým nikdy neskúšali. Spôsobom akým hráme alebo ako píšeme texty. Je to iné, ale stále môžete počuť, že sme to my,“ uviedli k nahrávke Wolf Alice.

Wolf Alice sa po vydaní veľmi úspešnej štúdiovky Visions of a Life potrebovali posunúť ďalej a zbaviť sa zbytočných tlakov, ktoré spôsobovali napríklad aj to, že speváčka Ellie Rowsell sa hanbila ukázať demo nahrávky svojim kolegom z kapely, lebo bola presvedčená, že nie sú dobré. Nakoniec sa Wolf Alice uvoľnili a nahrali album bez veľkých očakávaní. „Písala som o tom, čo poznám, namiesto toho, aby som písala o tom, čo sa odo mňa očakáva. Nesnažila som sa byť cool. Chcela som tvoriť o tom, čo som zažila a čo ma bude baviť hrávať aj naživo. O tých najjednoduchších veciach je vám niekedy až trápne písať, dnes ma to ale baví,“ prezradila Ellie Rowsell.

Hoci Wolf Alice pracujú na nových skladbách s jasnou predstavou ako by mali vo finále znieť, držia sa zásady, že nenechajú limity, aby ich limitovali. A tak to bolo aj s nahrávkou Blue Weekend, ktorá mala byť podľa prvých predstáv rockovejšou, k čomu ich inšpirovalo spoločné turné s Queens of the Stone Age. „Stále sme Wolf Alice, ale znieme vyzretejšie. My sme sa ani nesnažili nejako veľmi zmeniť, len ponúknuť ešte lepšiu verziu Wolf Alice,“ uviedla samotná kapela. Wolf Alice sa v štúdiu cítili sebavedomejšie a hlavne skúsenejšie, čo im dodalo predovšetkým odvahu skúšať aj nové veci. Od rockovejších skladieb prešli k skladbám, ktoré znejú až filmovo. Pracovali aj so sláčikmi, ktoré im nahral Owen Pallett.

„Modrá je pekná farba, ale znamená aj smútok. Víkend je čas, kedy sa všetci bavíme, ale práve cez víkend zažívame najväčšie drámy,“ uviedli k inšpirácii pri názve albumu Wolf Alice. Ako hovoria, z novinky je cítiť hlavne nádej, napriek tomu, že ho kapela nahrávala v čase, keď mali pocit, že nás čaká apokalypsa. „Práve tento album je ten, ktorý by ste si mali vypočuť od začiatku do konca, presne v tom poradí ako sme ho vydali. Všetky skladby spolu súvisia, hoci každá znie inak. Sme hrdí, že sa nám podarilo urobiť naozajstný album,“ uviedli Wolf Alice.

Nahrávať album v čase pandémie bolo pre kapelu ťažšie ako obyčajne, ako ale hovoria, aspoň to vystihovalo ťažké časy, ktoré zažíval každý z nás. „Boli momenty, kedy som mala pocit, že nemám čo povedať. Nakoniec ale vždy príde moment, kedy zase začnem. Asi je to niečo, čo v sebe prirodzene máte. Vždy príde inšpirácia a aj počas písania skladieb na tento album sa to niekoľkokrát udialo. Čím ste starší tým menej sa chcete skrývať a máte oveľa väčšie sebavedomie povedať, čo chcete. Niekedy je to desivé odhaliť svoje pocity, no byť statočným má vždy svoje výhody,“ uviedla Ellie Rowsell, ktorá hľadá inšpiráciu aj u Kate Bush.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame