Album týždňa: Czarface x MF DOOM - Super What?

Album týždňa: Czarface x MF DOOM - Super What?

Dvadsiatydruhý kalendárny týždeň priniesol opäť viacerých kandidátov na Album týždňa: svoj sólový album Reason to Live vydal Lou Barlow z kapely Sebadoh, Black Midi sú na dvojke Cavalcade ešte chaotickejší, fanúšikom psychedélie spravila radosť novinka od Magic Castles a v spolupráci s labelom Deutsche Grammofon prevetral svoje archívy formou nových verzií Moby. Albumom týždňa je ale po týždňovej prestávke opäť hip-hop a možno aj najlepší žánrový album roku 2021 - Super WhatM od Czarface a MF Dooma. Napokon, hrdina hneď na začiatku osobne sa predstaví, privítanku povie krátku, aby ste ho poznali.

Najlepší rapový album 2021 a zároveň povinná literatúra pre všetkých fanúšikov komiksu a popkultúry ako takej? V tom musí mať prsty MF Doom, to je úplne jasné. Ale kto je Czarface? Kapela, ktorej členovia nosili masky skôr než vypukla pandémia a ktorá debutovala pred ôsmymi rokmi. Odvtedy prakticky každý rok niečo vydala, no pojmom je skôr v undergroundových než mainstreamových hip-hopových kruhoch, a veľa na tom nemení ani fakt, že ju tvorí Inspectah Deck z Wu-Tang Clanu a bostonské duo 7L & Esoteric. A v prípade albumovej novinky aj  množstvo hostí, napríklad aj Darryl z Run D.M.C., ktorý vzdáva hold komiksovému autorovi Stanovi Lee a sám seba prirovnáva k Black Pantherovi.

Album vznikol už pred vyše rokom, v apríli 2020, a kapela ho mienila hneď aj vydať, plány jej však prekazil covid. Po zvolení nového termínu vydania nečakane, v októbri, zomrel MF Doom. Jeho úmrtie rodina potvrdila až v decembri, a Czarface pár mesiacov pietne počkali a ako nový termín vydania vybrali máj - album vyšiel digitálne čiastočne už  začiatkom mesiaca, fyzicky minulý piatok.

Album sa počúva veľmi príjemne, akoby ste ležali počas voľného dňa v detskej izbe obklopený svojimi obľúbenými komiksami a v televízii si púšťali jeden obľúbený film či seriál za druhým: Star Trek, Star Wars, Hry o tróny, Spiderman a množstvo ďalších hrdinov i zloduchov, sú ich plné texty, prakticky v každom jednom nájdete nejaký odkaz. Ale aj referencie na The Clash či Tarantina. Dokonca veľmi vtipne aj na Radiohead, vo verši “už sa mi nechce tváriť optimisticky, akoby som bol členom kapely Thoma Yorka”. Album nie je celkom krotký, občas je veľmi aktuálne sarkastický, ale nešíri negativitu za každú cenu. Je to  undergroundový album, netúži sa páčiť každému ani za každú cenu, ale samotné pesničky a originálny sound ho robia výnimočne dobrým, bez ohľadu na žánrové zaradenie.

Fame je to posledné, čo niekedy Czarface a MF Doom riešili. Z hračkárskych raperov si uťahujú práve tak ako z bulváru, Zoom konferencií či unboxing videí. Hoci sú rapovou superligou, nepociťujú veľmi potrebu chvastať sa. A pritom by hádam aj mohli. Nahrali výborný, možno až príliš stručný album s osobitým zvukom, dobrými vibráciami a množstvom hostí, vrátane Kendry Morris, Del Tha Funkee Homosapien, The Hadsome Devil alias Godforbid.

Na záver poznámka pod čiarou: hádam od albumu King Geedorah som nepočul album, v ktorom by bolo treba čistiť tak málo piesní od vulgarizmov. Až sa zdá, že čím menej nadávok, tým viac muziky.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame