Album týždňa: J. Cole – The Off-Season

Album týždňa: J. Cole – The Off-Season

Nedá sa povedať, že by uplynulý týždeň bol jeden z tých chudobnejších na albumy. Silné novinky vydali najmä Paul Weller a St. Vincent, nemali by sme opomenúť ani Jorju Smith či Prezidenta Lourajdera, no album, ktorý tentoraz mne osobne najviac sadol, bol 6. štúdiový album od J. Colea... opäť vychádzajúci na jeho vlastnom labeli Dreamville Records, 10 rokov po jeho prvom albume a tri roky po jeho poslednom predchádzajúcom albume, KOD, ktorý nás mnohých tak bavil vďaka svojej neskrotnosti a nevyhnutnému trendsetterstvu. Novinka The Off-Season síce nie je taká excentrická a už vôbec nenastavuje trendy, napriek tomu je vysoko profesionálnou, precíznou prácou, aká sa zas až tak často nevidí.

J. Cole sa najnovšie rozhodol, že kašle na veľké koncepty a viac-menej jediné, čím tieto skladby spolu previaže, bude informácia, že na nich dlhé hodiny, mesiace a roky makal. Práve preto sa album volá The Off-Season. Je to obdobie, ktoré v basketbale – jeho prvej a najdôležitejšej láske, ktorú vraj nepredstihla ani hudba – profesionáli využívajú na to, aby na sebe najviac lopotili. Podľa Colea je to najdôležitejšie obdobie roka, v ktorom sa deje všetka tá mágia. Nezískavajú síce body ani trofeje, no budujú nevyhnutný základ neskoršieho úspechu.

Možno ste sa stretli na internete s memečkom, ktoré hlásalo, že J. Cole dokáže platinový album urobiť aj bez spoluprác. Fanúšikovia Colea tak vtipne odkázali na rapperov, ktorí si úspech svojich albumov radi poisťujú slušným počtom spoluprác. A po tom, čo sa to Coleovi podarilo raz, získal bez spoluprác platinu aj druhý- a tretíkrát. V rozhovore pre magazín GQ však v roku 2019 priznal, že ho tento vtip už unavuje a na nový album umiestni spoluprácu len preto, aby sa s týmto vtipom už nemusel ďalej stretávať. Nakoniec umiestnil na nový album nie jednu, ale omnoho viac spoluprác. Priestor dostali mladí MC's, ale aj známe mená – Cam'ron či Diddy – pričom s posledným menovaným mal mať fyzickú potýčku ešte v roku 2013 na afterparty MTV Video Music Awards. V najnovšej skladbe Let Go My Hand však J. Cole rapuje o tom, ako si v siedmej triede kúpil Diddyho album a prehrával si ho tak často, až by si niekto mohol pomyslieť, že práve Puff Daddy – ako sa Diddy v tom čase volal – je jeho najobľúbenejším rapperom. Fanúšikovia Colea však dobre vedia, že to tak nie je, za svoje top vzory totiž J. Cole dlhodobo označuje 2Paca, Jay-Zho a Nasa.

J. Cole sa rozhodol dať viac priestoru nielen mikrofónovým, ale aj producentským spoluprácam. A asi sa v ňom musela udiať dosť veľká zmena, keďže sám je ostrieľaným producentom, v minulosti produkujúcim nielen pre seba, ale aj pre Kendricka Lamara či Janet Jackson. A ako sa o ňom vyjadril jeho spolupracovník T-Minus, je to ten typ interpreta, ktorý potrebuje mať celú produkciu pod palcom, zúčastňuje sa na každom, aj nepatrnom, kroku tvorby, všetko manažuje, a tak nečudo, že aj svoj predchádzajúci album si hudobne pokryl prevažne sám. A tu zrazu dostali priestor mená ako Timbaland, Jake One či DJ Dahi. Spolu ich na album pripustil až 15. Tam, kde sa objavuje sám, už tradične nechýbajú sample zo soulových vokálov.

O J. Coleovi je známe aj to, že každý jeho album dosiahol prvú priečku amerického albumového rebríčka a každý jeden bol zároveň platinový. Uvidíme, ako sa bude dariť The Off-Season. Zahraniční kritici pozitívne hodnotia najmä flow a pančlajny, niektorí hovoria o hip-hopovom albume roka či najlepšom albume Colea doposiaľ. Zhodujú sa minimálne v tom, že je to jeho najkonzistentnejšie dielo, aké doteraz nahral. A zároveň sa obávajú, že bude jedným z posledných. J. Cole už totiž skôr naznačil koniec svojej hudobnej kariéry. Po tomto albume by sme sa čoskoro mali dočkať ďalších dvoch, pravdepodobne posledných, potom by sa chcel venovať iným veciam, najmä basketbalu. Kým minulý rok avizoval, že sa napriek strednému veku (vtedy 35 rokov) chce prepracovať do NBA, minulý týždeň vyšla správa, podľa ktorej podpísal zmluvu s klubom Rwanda Patriots BBC. Ten má súťažiť v úplne novej, práve tieto dni štartujúcej africkej basketbalovej lige.


Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame