Album týždňa: Teenage Fanclub - Endless Arcade

Album týždňa: Teenage Fanclub - Endless Arcade

Pokiaľ ide o nové albumy, máme za sebou extrémne silný piatok: mileniálsky indie-pop od Myd a Crumb, nové verzie nahrávok z poslednej session Roisín Murphy, prehľad aktuálnych trendy elektronických žánrov na albumoch Dawn Richard aj Rochelle Jordan, aj hudba k netflixáckemu anime Yasuke, ktorej autorom je Flying Lotus. V piatok vašiel i nový album veteránov Guided by Voices, rozruch spôsobil album hovoreného slova od Marianne Faithfull s hudbou Warrena Ellisa v asistencii Briana Ena, a za zmienku rozhodne stojí aj reedícia skvelého albumu Beverly Glenn-Copeland z roku 1986.
A vyšiel aj v poradí dvanásty album Teenage Fan Club, ktorý je našim Albumom týždňa.

Kapelu založili na konci 80. rokov minulého storočia v Bellshille blízko Glasgowa Norman Blake, Raymond McGinley a Gerrard Love. Posledný menovaný sa pred nahrávaním albumu rozhodol kapelu opustiť a vzhľadom na to, že kapela písala kolektívne bol dôvod sa obávať, že jej obsah i forma utrpia. Teenage Fanclub to však ustáli a všade tam, kde mohli zahmlievať stokrát počutými skresleniami a prežutými odpichnutými riffmi, zaradili poctivé vokálne harmónie a v podstate sa vrátili k obdobiu sviežeho hybridu shoegaze music a melodickej gitarovej muziky 60. rokov.

90. roky sme nespomenuli len tak náhodou. Fanúšikovia grungerocku kapele dodnes nevedia celkom odpustiť, že vo viacerých anketách porážala albumami Bangwagonesque, Thirteen či Grand Prix aj Nevermind od Nirvany a veľmi šikovne si obsadila pozície niekde medzi My Bloody Valentine a R.E.M. Z dnešného pohľadu je to už len ťažko pochopiteľné, ale hudba, ktorá vychádzala čiastočne z punku, čiastočne z newyorskej no wave a noise scény a čiastočne zo surf rocku 60. rokov, hudba Teenage Fanclub, toho času na značke Creation Records, bola naozaj na výslní popularity, a to nie len z pohľadu klientely nezávislej hudby.

Dvanásty album Teenage Fanclub obsahuje dvanásať piesní, vznikali v Hamburgu aj v domácom štúdiu kapely. Cieľom bolo nahrať ho tak, akoby mohol znieť aj naživo, keby, samozrejme, bolo jedného dňa opäť možné hrávať naživo. Kapelu preto v štúdiu opäť podporil aj koncertný hráč Euros Child, klávesista a spevák skupiny Gorky’s Zygotic Mincy, ktorá možno ostala v pamäti divákom Alternative Nation.

S Teenage Fanclub je to vlastne podobné ako s hudobnými návratmi kapiel Wire, Ride alebo James. Ak sú songcrafting čiže dobre napísané, zahraté a zaranžované pesničky s vlastným rukopisom to, čo od hudby potrebujete, môže vám z toho vyjsť novinka Teenage Fanclub. Ak hľadáte revolúcie, jeden dominantný beat s minimom hudby, musíte hľadať inde. 


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame