Album týždňa: Benny Sings - Music

Album týždňa: Benny Sings - Music

Aj tento týždeň sa o náš Album pobilo viacero titulov - Reimagined Paula McCartneyho, platne Grety Van Fleet, Son Lux a s presahmi k žánrovým špecialitám aj takmer komorný Clark, akustický Jon Hopkins, experimentálny Andy Stott či meditatívny Sufjan Stevens. Svoju cestu si do vysielania určite nájdu, našim primetimovým Albumom týždňa je však soul-popová novinka Holanďana Bennyho Singsa.

Benny Sings debutoval v roku 2004, nasledovala spolupráca s nemeckým vydavateľstvom Sonar Kollektiv, kde Bennymu vyšla aj donedávna najlepšia platňa Benny At Home.
Povedané poetickým slovníkom: ľudia ako Benny Sings udržiavajú pahrebu tradičného pesničkárstva 70. a 80. rokov. Pekné, nie hlúpe ani tuctové melódie, občas prekvapujúce akordické postupy, poctivé aranžmány, výborný spev. Dokopy to pôsobí síce až luxusne, bohato, plné hudby a napriek tomu môžeme Bennyho skladby označiť za subtílne.

V súvislosti s Music za neraz objavilo prirovnanie k Macovi DeMarcovi a áno, je to presné, hoci už dávno nie prekvapujúci príklad. Benny a Mac sa poznajú už dlhšie, a bez preháňania by sa dalo dokonca povedať, že Benny Sings bol DeMarcom long before it was cool. A keďže slovo dalo slovo, obaja sa stretli u DeMarca v štúdiu.

Nové piesne so starým obsahom, i tak by sa, a dúfam, že bez pejoratívneho nádychu, dala označiť 10 piesňová kolekcia Music. Pri počúvaní aj zabudnete že vonku zúria agenti, covid a ľudoví špecialisti sociálnych sietí. Vládnu Jimmy Carter, Ronald Reagan, Leonid Brežnev, hviezdne vojny sa točia aj hrajú, vyrábať kvalitu v totalitnej Číne je ešte považované za neslušný nápad, európske pnutia sú ukryté po stranách železnej opony. Súčasnosť si uvedomíte až pri piesni Kids s hosťujúcim Kylom. Doslova vás ovalí jeho dnes tak moderný a všadeprítomný r’n’b afekt a vy si nutne položíte otázku: kedy sa vlastne stal civilný a jemný prejav bez predstierania, nepatričný?

Aby neprišlo k omylu, Benny Sings nepracuje s ľuďmi reprezentujúcimi minulosť, vyberá si zásadne mladších než je on sám - Peter CottonTale je producentom Chance The Rappera, Emily King má svojim cool-jazzovým prejavom blízko k mladej Joni Mitchell či Sarah Vaughn. S Bennym to hrá veľkou muzikalitou a to bez zjavnej námahy.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame