Kultový album_FM: The Orb – The Orb´s Adventures Beyond the Ultraworld

Kultový album_FM: The Orb – The Orb´s Adventures Beyond the Ultraworld

Debutový album britského elektronického projektu The Orb vyšiel pred tridsiatimi rokmi, v apríli 1991.

Kultový album - The Orb Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


The Orb je projekt Alexa Pattersona, producenta a zvukového inžiniera. Alex Patterson v začiatkoch spolupracoval s Jimmym Cautym, členom KLF a basgitaristom Youthom z Killing Joke. Hrali ambient v chill-out zónach na veľkých tanečných parties. Robili to veľmi svojsky: vrstvili na seba čo najviac nájdených zvukov, a túto metódu použil Patterson aj na debute The Orb.

Debut The Orb je epická kompozícia, nepretržitý hudobný prúd. Pôvodný dvojalbum má takmer dve hodiny, pre potreby záznamových médii ho museli skracovať. Je to psychedelická hudba, niečo ako Pink Floyd pre deväťdesiate roky. The Orb tu prepojili ambient s tanečnou hudbou - používajú veľa vesmírnych zvukov, je tu dub a preto sa tomu začalo hovoriť ambient house.

Album má množstvo vrstiev a desiatky samplov: v úvodnej Little Fluffy Clouds počujeme Ennia Morriconeho, Steva Reicha aj prírodopisný film. V tej záverečnej, takmer dvadsaťminútovej A Huge evergrowing pulsating brain, zase britskú speváčku Minnie Ripperton.  Nájdeme tu aj čítanie z Biblie, aj sci-fi rozhlasové hry.

Debut The Orb je nekonečný, je to hudba, ktorá sa dobre počúva so zatvorenými očami, alebo sa pri nej dobre pozorujú oblaky.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame