Kultový album_FM: Massive Attack – Blue Lines

Kultový album_FM: Massive Attack – Blue Lines

Debutový album Massive Attack – Blue Lines vyšiel pred tridsiatimi rokmi, 8. apríla 1991.

Kultový album_FM: Massive Attack – Blue Lines Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Bristol je britské prístavné mesto, odjakživa pestré a farebné. Už v osemdesiatych rokoch sa tu robil svojský, undergroundový hip-hop. Z miestnej soundsystemovej kultúry vyšli aj Massive Attack. Úplne prirodzene miešali karibskú hudbu s hip-hopom, breakbeatom a soulom. Na ich debute Blue Lines prišli so zvukom aký dovtedy nik nepočul. Predefinovali to, čo je mestská hudba.

Na prvý dojem je Blue Lines hip-hop, soul a reggae, ale úplne iné aké sme poznali doteraz. Nikto sa tu nevyťahuje, nikto nehrozí, nikto nezvádza. Za mikrofónom sa striedajú 3D, Daddy G a Mushroom, k tomu hosťuje mladý Tricky a spriatelení vokalisti Shara Nelson a Horace Andy.

Je to tanečná hudba pre myseľ. Sú to počiatky žánru trip-hop, ktorý o pár rokov neskôr doviedli Massive Attack spoločne s Portishead do dokonalosti.

Miešanie žánrov, kultúr, zvukov a nálad robí z Blue Lines jednu z tých dosiek, ktorá ukázala kam sa bude hudba uberať ďalej. Je to jeden zo základov modernej hudby. Je dodnes oceňovaná ako to najlepšie, čo v nej kedy vzniklo.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame