Album týždňa: Serpentwithfeet - Deacon

Album týždňa: Serpentwithfeet - Deacon

Pred pár rokmi spolupracoval s Bjork, dnes už nie je potrebné túto spoluprácu spomínať. Josiah Wise aka Serpentwithfeet patrí po vydaní debutu soil medzi najzaujímavejšie mená na scéne a to hlavne vďaka jeho prístupu ku klasickému rnb inšpirovaného menami ako Janet Jackson či Brandy, ktoré mieša s experimentálnou hudbou. Najväčšou inšpiráciou mu však je gospel, ktorý dostal priestor aj na novinke Deacon. "Fascinuje ma jazyk tých skladieb. Tá sila a to ako dokážu oživiť vašu predstavivosť", uviedol Serpentwithfeet.

Debut soil bol o rozchode a zlomených srdciach. Na jeho nasledovníkovi sa Serpentwithfeet chcel posunúť ďalej a radšej ako o smútku písal o oslave lásky, "Je to o radosti z randenia, hlavne s afroameričanmi. Vždy som s nimi randil, vždy som ich miloval. Dáva mi to veľký pocit istoty a pocit, že je o mňa postarané. Som šťastný už len keď o tom hovorím,"uviedol k inšpirácii na albume Serpentwithfeet, ktorý oslavuje nielen lásku ale zdôrazňuje aj fakt, že napriek farby pleti má právo byť šťastný a plniť si svoje sny. "Nikto ma nemôže obrať o môj pokoj. Vlády ani náhodný beloch na ulici. Tento album mi pripomína, že mám právo na radosť zo života napriek všetkému."

Hoci to s novým albumom Serpentwithfeet nenaťahoval a vyšiel pomerné rýchlo po albume soil, momentálne v LA usadený hudobník to nemal jednoduché a skôr ako vytvoril nový album musel poraziť tvorivú krízu. Sčasti pomohlo to, že vymenil Brooklyn za LA, kde našiel pokoj a tiež jeho kamarát a hudobný kolega Ty Dolla $ign, ktorý na nahrávanie dohliadal. "Myslím, že vďaka nemu je zo mňa lepší pesničkár a hudobník. To, že bol pri mne to celé urýchlilo. Namiesto toho, aby som niektoré nápady rovno zmazal som sa vďaka nemu naučil na nich pracovať ďalej, kým nebudú také ako chcem. Urobil z celého nahrávania zábavu, už to nebol bolestivý proces", uviedol Serpentwithfeet pre Guardian.

Serpentwithfeet konečne nahral album aký vždy chcel, no sám pripúšťa, že na to, aby to dokázal musel dozrieť a nabrať skúsenosti. "Musel som sa stať lepším poslucháčom a naučiť sa, kedy byť ticho. Nie vždy, no niekedy je lepšie, keď mlčíte", prezradil Serpentwithfeet. Keď vymenil rušný New York za pokojnejšie miesto konečne dokázal tvoriť jemnejšie skladby a aj z neho je oveľa pokojnejší a vyrovnanejší človek, čo je cítiť aj na marcovej štúdiovke Deacon. Kontakt s prírodou a život mimo rušnej ulice okamžite naštartovali tvorivý proces, s ktorým mal 32 ročný hudobník dlhší čas problém. Keď napísal skladbu Dawn bolo jasné, že tvorivá kríza je za ním. Stačilo na to len to, aby sa zobúdzal so zvukmi spievajúcich vtákov a pohľadom na palmy. O pár rokov už Serpentwithfeet vydal silný album o láske, na ktorom dokonca niekoľko skladieb nazval tak, že by to mohli byť mená jeho starých lások, hovorí ale že ide o fikciu.

Album Deacon označuje Serpentwithfeet ako veľkú školu a vďaka jeho nahrávaniu sa mnohé naučil. Pomohol tomu aj producent Ty Dolla $ign. "Vďaka nemu som sa naučil objavovať a aké je to dôležité prestať sa obmedzovať. Počas nahrávania sme počúvali veľa hudby, hlavne gospelu, ale aj mnoho inej hudby rôznych žánrov vďaka čomu som sa naučil, že je dobré robiť veci tak, že nezostane kameň na kameni", uviedol Serpentwithfeet. Ten vďaka albumu Deacon prináša celkom nový pohľad na gospel aj rnb, ale predovšetkým pripomína, že treba byť hrdý na to odkiaľ pochádzate a kým ste. "Už nie som ten izolovaný umelec, ktorý si žije vo svojom vlastnom svete. Milujem ľudí, moju komunitu. Aj tento album ukazuje, že som ako vymenený", prezradil Serpentwithfeet.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame