Kultový album_FM: Gorillaz - Gorillaz

Kultový album_FM: Gorillaz - Gorillaz

Debutový album Gorillaz vyšiel pred dvadsiatimi rokmi, 26. marca 2001.

Kultový album_FM: Gorillaz - Gorillaz Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Gorillaz stvorili Damon Albarn, karikaturista Jamie Hewlett a k ním sa pridal beatmaker Dan the Automator. Prišli s tým, že sú virtuálna kapela, ale bol to zároveň multimediálny umelecký projekt, ktorý naplno využil všetky technické vymoženosti vtedajšej doby. Vizuály sa stali ich domovom: vedeli sme kto hrá v Gorillaz, ale videli sme iba kreslené postavičky.  Ešte aj naživo hrávali za veľkým plátnom, na ktorom išla projekcia.

Album drží pevne v rukách Damon Albarn. Zaujíma sa tu o iné žánre a robí inú hudbu, na akú sme boli u neho zvyknutí. Zámerne sa dostáva do nových situácii, v ktorých sme ho ešte nepočuli, a ide mu to dobre. Gorillaz znejú ako hudobné prázdniny, nielen pre Albarna, ale aj pre všetkých zúčastnených. A tých je tam niekoľko: členovia Talking Heads, či Ibraim Ferrer. 

Je tu dub, rap, rock a je to groovy, s textami, ktoré majú vtip. Aj napriek rôznym žánrom, zvukom a hosťom to drží dobre pokope. Je to zábavné, hravé, je tu veľa nápadov a dobrých piesní.

Debut Gorillaz je výborný úvod do projektu, ktorý nakoniec Albarna celkom pohltil a stal sa jeho hlavným zamestnaním. A nám ukázal, že takáto kolaboratívna hudba s množstvom muzikantov a štýlov sa bude robiť aj o dvadsať rokov.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame