Kultový album_FM: Daft Punk - Discovery

Kultový album_FM: Daft Punk - Discovery

Druhý album Daft Punk vyšiel pred dvadsiatimi rokmi, 12. marca 2001.

Kultový album_FM: Daft Punk - Discovery Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na druhom albume sa Daft Punk výrazne pretvorili. Kým ich debut Homework bol undergroundový a klubový, na dvojke Discovery to skúšajú s pesničkovými formami. Je to stále tanečná elektronika, ktorá sa vracia pre zdroje do minulosti, do prelomu sedemdesiatych a osemdesiatych rokov, ktoré vtedy ešte nestihli zostarnúť, a boli veľmi uncool. Ale Daft Punk ukázali, že žiadna hudba nemusí byť guilty, keď sa spraví dobre.

Discovery je poskladaný zo samplov cudzích piesní, neznámych, zabudnutých, elektro-popových a funkových. Daft Punk s nimi umne pracovali a dorábali k nim to svoje, niečo, čo malo znieť ako falošné sample. Celé je to tak dobre zmiešané, že len ťažko dokážete posúdiť čo je pôvodné a čo nové.

Od čias Discovery vystupovali na verejnosti už iba ako roboti v helmách. Klipy z Discovery dostali jednotnú vizuálnu podobu žánru japonského anime. Táto premyslená vizuálna komunikácia im získala ešte väčšiu pozornosť.

Piesne na Discovery sú zábavné, trochu naivné, ale nie hlúpe. Daft Punk ním posunuli naše vnímanie toho, čo bolo dovtedy považované za nevkusné: ako používanie vokodéru alebo syntetické gitarové sóla. Daft Punk to neironizovali, ale ukázali, že osemdesiatkové retro je to niečo s čím môžeme v najbližších rokoch počítať.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame