Album týždňa : Sleaford Mods - Spare Ribs

Album týždňa : Sleaford Mods - Spare Ribs

V roku 2021 budem pri mnohých albumoch spomínať pandémiu či lockdown, a to je aj prípad januárovej novinky od Sleaford Mods. Ich najpopovejší album Spare Ribs je však viac o detstve ako ťažkom období, ktoré prežili minulý rok, hoci všetko spolu súvisí. Jason Williamson na stres z pandémie zareagoval prehnaným cvičením, čo si odniesla jeho chrbtica a on skončil s neskutočnými bolesťami. V posteli premýšľal nad svojim životom a najmä detstvom. „Moji rodičia zomreli mladí a spravili pri mojej výchove veľa chýb. Môžete odpustiť, no bolo to drsné. Nebolo to ale len u nás. Cítili ste to okolo vás, v škole to vyzeralo ako u nás doma,“ uviedol k inšpirácii na albume Spare Ribs Jason Williamson pre NME.

Rok 2020 priniesol dosť dôvodov na to, aby Jason Williamson vykričal do sveta čo ho hnevá, a aby trefne pomenoval, čo si myslí takmer každý. Album Spare Ribs však nie je len výpoveďou dvoch nahnevaných mužov, je to pre nich aj hudobná výzva. Andrew Fearn, ktorý sa v Sleaford Mods stará o hudbu dostal jasné zadanie - spraviť hudbu, ktorá bude popová, no bude čerpať zo staršieho kvalitného popu a nie dnešných hviezd hitparád. „Rap ma začal nudiť a počas turné som začal počúvať oveľa viac pesničkárov. Začali sa mi páčiť melodické veci, ktoré majú slohu a refrén, a o to som sa pokúsil aj ja. Milujem hip hop a baví ma tá agresívnejšia časť nás, no dostali sme sa do bodu, že v tomto smere sme už dosiahli to, čo sme chceli a bol čas sa pohnúť ďalej,“ uviedol James Williamson, ktorý aktuálne počúva napríklad aj hudbu Alexa Camerona.

Na novinke Spare Ribs hľadajte skladby, ktoré v sebe spájajú fyzickú bolesť, ktorou si Jason Williamson prešiel po zranení chrbtice s frustráciou z jeho vlastného destva a lockdownu. Jason Williamson  si na albume kladie otázky a nebojí sa sebareflexie. Na jedenástom albume prehodnocuje svoje kritické postoje a to aj vďaka tomu, že zrazu vďaka pandémii trávil veľa času sám. „Začal som si uvedomovať, že som prešiel obdobím, kedy som hovoril hrozné veci, kritizoval iných, no začal som si uvedomovať vlastné chyby a to, že v mnohom som rovnaký ako tí, ktorých kritizujem, a to sa začalo dostávať do textov,“ uviedol k nahrávke Spare ribs Jason Williamson.

Hoci je album Spare Ribs jedným z najosobnejších, aké kedy Sleaford Mods nahrali, Jason Williamson si už tradične neodpustil kritiku britskej vlády a jej boj s pandémiou mu dal na to dostatok dôvodov. Sleaford Mods zastihla pandémia v čase turné, takže ako mnohí hudobníci aj oni hlasno kritizovali kroky vlády, a aj na samotnom albume upozorňujú aké dôležité je zachrániť krachujúce kluby. Sleaford Mods ale stále zdôrazňujú, že sa cítia na hudobnej scéne ako úplní outsideri a hoci za hudobnú scénu bojujú, s kritikou svojich kolegov neprestali. „Chceme predávať albumy, ale nechceme slúžiť nášmu publiku,“ uviedol Andrew Fearn.

Aj keď Sleaford Mods vydávajú jeden album za druhým, stále majú čo ponúknuť a dnešný svet im dáva dosť podnetov na to, aby sa vyjadrili. Pandémia podľa nich ešte viac ukázala ako sú politici odtrhnutí od reality a ako sú im osudy normálnych ľudí ukradnuté, a to sú presne tie momenty, kedy Jason Williamson nevie byť ticho. Ak ale Sleaford Mods niečo nemajú radi, tak je to opakovanie a kopírovanie seba samého, čo vyčítajú aj iným umelcom. Aj preto sa na nahrávke Spare Ribs opäť pokúsili aj o niečo nové - na album, ktorý je komerčnejší, ale bez toho aby mu to uškodilo zavolali aj dve hostky. So skladbami pomohli BillyNomates a Amy Taylor z Amyl and the Sniffers. Nahrávanie januárového albumu si ale opäť vôbec nekomplikovali, vznikol v priebehu troch týždňov.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame