Album týždňa: Lost Horizons - In Quiet Moments Pt. I

Album týždňa: Lost Horizons - In Quiet Moments Pt. I

Superskupiny môžu znamenať v podstate nezaujímavé hudby kedysi zaujímavých, no dnes bezradných a chudobných muzikantov. Superskupinami však môžu byť aj ambiciózne, hodnotné, hravé, skrátka  relevantné nahrávky ľudí, ktorí sú hviezdami vo svojich umeleckých bublinách s väčším či menším presahom. Presne takou nahrávkou je jeden z posledných tohoročných albumov a predposledný efemácky Album týždňa od Lost Horizons.

Skupinu dvoch niekdajších členov obľúbených a kultových skupín 80. rokov z nezávislého vydavateľstva 4AD, Simona Raymonda z Cocteau Twins a Richarda Thomasa z Dif Juz, sme v Rádiu_FM prezentovali už pred približne štyrmi rokmi, kedy debutovala singlom Life inside a Paradox, a o rok neskôr albumom Ojalá. V roku 2018 nasledovala EP Brighton a potom dva roky ticho.

Ticho v prípade Lost Horizons neznamená leňošenie. Polovica dua, Simon Raymonde, vedie od roku 1997 jedno z najaktívnejších a zároveň najzaujímavejších nezávislých vydavateľstiev - Bella Union. Vydalo mená ako A.A. Williams, Beach House, Father John Misty, Ezra Furman, Emmy the Great, Laura Groves, Mammút, Flaming Lips či John Grant. Grant hosťuje aj na albume In Quiet Moments pt. I. v krehkej skladbe, ktorá album uzatvára a z ktorej je zjavné, že Raymonde zdedil gény po svojom otcovi, uznávanom skladateľovi Ivorovi Raymondovi. Fanúšikom Cocteau Twins zasa pripomenie obdobie ambientného albumu Victorialand, pri nahrávaní ktorého sa v 80. rokoch minulého stočia Simon Raymonde a Richard Thomas stretli.

„Keď som posielal do Švédska speváčke Kavi Kwai zvukovú stopu skladby Every Beat that Passed, netušil som, čo nastane, keď mi k nej pošle nahrávku spevu. Vlastne neviem, čo som čakal, ale to čo som počul rozhodne nie. Smial som sa a plakal od dojatia zároveň. Asi som predsa len niekde vo vnútri túžil ešte raz akoby oživiť ducha Cocteau Twins a zrejme sa nám to spoločne podarilo,“ komentuje vznik skladby |Rymonde. Ako fanúšik Cocteau Twins môžem len potvrdiť, že podarilo.

Pod dojem veľkej rozmanitosti 8-piesňového albumu sa samozrejme podpisujú aj jednotliví hostia - The Hempolics, Porridge Radio či Cameron Neal, ktorý o sebe hovorí, že nie je veľmi komplikovaný - píše smutné pesničky pre dobrých ľudí. Podobne ako Lost Horizons.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame