Kultový album_FM: Happy Mondays – Pills 'n' Thrills and Bellyaches

Kultový album_FM: Happy Mondays – Pills 'n' Thrills and Bellyaches

Tretí štúdiový album anglickej kapely Happy Mondays – Pills 'n' Thrills and Bellyaches vyšiel pred tridsiatimi rokmi, v novembri 1990.

Kultový album Happy Mondays Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Happy Mondays boli manchesterská indie kapela. Koncom osemdesiatych rokov spoznali tanečnú hudbu v miestnom klube Hacienda, ktorá výrazne zmenila ostrovnú scénu. Happy Mondays si nechali remixovať svoje piesne a pri nahrávaní tretieho albumu vymenili producenta Martina Hanneta za DJ-a Paula Oakenfolda a producenta Steva Osborna. A bol to iný Manchester ako v časoch Joy Division a New Order.

Pills 'n' Thrills and Bellyaches je tanečný rock, spolu s prvým albumom The Stone Roses je typickou ukážkou, ako sa vtedy hrávalo v Manchestri, alebo Madchestri, ako ho vtedy volali. Pills 'n' Thrills and Bellyaches je vrcholom tohto hnutia, je to generačný album, je tu zachytený duch doby a také to bezstarostné obdobie života, kedy sú dôležitejšie žúry než usporiadané vzťahy či stabilná práca. Dnes sú to chytľavé piesne, ktoré znejú nadčasovo.

Silnou stránkou Happy Mondays bol ich spevák, Shaun Rider, trochu pouličný typ, trochu poet a hlavne nevyspytateľný chlapík, ktorý však zo seba sypal skvelé piesne. V roku 1990 boli Happy Mondays na vrchole, ich život bola jedna veľká party.

Všetko sa raz skončí, a tak ich nasledovný album Yes, Please bol totálny prepadák, jedno z najväčších sklamaní v populárnej hudbe. Aj vďaka nemu skrachovali Factory records a Happy Mondays sa nenápadne vytratili. Toto slávne obdobie zobrazuje film 24 Hour Party People.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame