Album týždňa: Jónsi - Shiver

Album týždňa: Jónsi - Shiver

Poznáme ho hlavne vďaka Sigur Rós, no už pár rokov dokazuje, že mu to ide aj bez materskej kapely. Len minulý rok nám Jónsi ponúkol debut s projektom Dark Morph a po dlhých desiatich rokoch po vydaní albumu Go mal opäť chuť nahrať aj vlastný album. Dlhé čakanie naň vysvetľuje tým, že pri hudbe sa rýchlo začne nudiť, a tak musí nájsť niečo alebo niekoho, kto ho nakopne tým správny smerom. V prípade októbrovej novinky Shiver to bol britský producent, hudobník a šéf značky PC Music, A. G. Cook, ktorého služby využívajú aj Charlie XCX či Caroline Polachek. „Vyrastal som na Sigur Rós a aj nedávno som ich opäť počúval. Čím viac som s Jónsim pracoval, tým viac som si uvedomoval, aký vplyv mali na moju vlastnú tvorbu,“ uviedol k spolupráci A. G. Cook.

Jónsi sa rozhodol na albume vykročiť novou cestou. Hudobník, ktorý sa zamiloval do gay techna, si od spolupráce s novým spolupracovníkom A. G. Cookom, ktorý je podľa jeho slov z celkom iného hudobného sveta, sľuboval veľa. Dvojica sa prvýkrát stretla v Londýne a hoci Jónsi od stretnutia veľa nečakal, okamžite to zafungovalo. „Robím hudbu už 30 rokov a tak sa ľahko a rýchlo začnem nudiť. Potrebujem sa baviť a stále sa nadchýnať pre nové veci a ak som mal spraviť ďalší album, potreboval som skúsiť niečo nové,“ uviedol k novinke Shiver Jónsi.

Ak by Jónsimu do cestu nevkročil A. G. Cook z PC Music, je možné, že dnes by sme počúvali celkom iný album, možno aj oveľa menej odvážny a predvídateľnejší. Jónsi mal totiž na začiatku úplne iné plány. Na albume sa rozhodol dokončiť skladby, z ktorých niektoré vytvoril už pred dvadsiatimi rokmi, a to celkom sám. „Mal som prehnané očakávania, že si napíšem všetko skladby, všetko sám odspievam, nahrám, zmixujem aj zmastrujem. Rýchlo som sa ale z toho zosypal a uvedomil som si, že potrebujem okolo seba ďalších ľudí,“ prezradil Jónsi pre britský Guardian.

Album Shiver má Jónsi v dvoch rôznych podobách. V tej, ktorú oficiálne vydal a v jednej, ktorú síce zmastroval, ale vôbec s ňou nebol spokojný. Albumu chýbalo sebavedomie, ktoré mu dodal práve producent album A. G. Cook, ktorý Jónsiho opisuje ako zaujímavého a veľmi vtipného človeka. Na spoluprácu s ním kývol po tom, ako Jónsi súhlasil s tým, že album nebudú nahrávať v L.A., kde frontman Sigur Rós žije, ani v Londýne či na Islande. Nahrávať chcel na neutrálnej pôde. Výber tak padol na Berlín, kde spolu strávili takmer mesiac. Ako uviedol A. G. Cook, pre oboch hudobníkov to bola veľká škola a vzájomne sa od seba mnohé naučili.

Jónsi je nielen hudobníkom, minulý rok odprezentoval svoju prvú umeleckú inštaláciu v L.A., venuje sa aj parfémom a rôznym spoluprácam. Pravidelne spolupracuje so svojim partnerom Alexom Somersom a nedávno sa objavil aj na albume Julianny Barwick. Hostí čakajte aj na jeho prvej sólovke po takmer dekáde. So skladbami mu pomohli Robyn, ale aj jeho obľúbená Elizabeth Frazer z legendárnych The Cocteau Twins. „Keď sme začínali so Sigur Rós, stále nás prirovnávali ku Cocteau Twins a mne sa to vôbec nepáčilo. Neznášal som akékoľvek porovnávačky. No o pár rokov som sa do nich zamiloval. Sú fantastickí a konečne som aj pochopil to porovnávanie,“ uviedol k vysnívanej spolupráci Jónsi.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame