Kultový album_FM: Goldfrapp – Felt Mountain

Kultový album_FM: Goldfrapp – Felt Mountain

Dekadencia, filmová atmosféra, nenápadné odkazy na predvojnové Nemecko a hlavne krásna hudba. Debutový album Goldfrapp – Felt Mountain vyšiel pred dvadsiatimi rokmi, v septembri 2000. Daniel Baláž hovorí, že je to dodnes jeden z najlepších albumov v jeho zbierke.

Na Felt Mountain našiel všetko to, čo mu v tom čase v hudbe chýbalo: muzikalitu aj hudobný rozhľad. Počuť tu Sartra, Bonda, Lyncha, a všetko to funguje ešte aj dnes. Piesne sú neuveriteľne silné. A pritom spočiatku nič nenasvedčovalo, že by to mohlo dopadnúť dobre.

Album vznikal na samote v lese, kde boli Will Gregory (predtým saxofonista v Tears for Fears, či spolupracovník Petra Gabriela) a Alison Goldfrapp (predtým vokalistka u Orbital)  zatvorení asi pol roka. Alison Goldfrapp to takmer nezvládla, kvôli všadeprítomným pavúkom a myšiam. Ale výsledok dopadol senzačne, či po textove, alebo hudobnej stránke je na Felt Mountain dodnes čo počúvať.

Goldfrapp na albume Felt Mountain pripomína Marlene Dietrich, weimarskú republiku, Brecht-Weillovský kabaret. Je to tam, ale nepočuť to priamo. Deje sa to len niekde medzi riadkami.

Daniela Baláža hneď oslovil už obal albumu a prvý kontakt  s druhou piesňou Paperbag ho presvedčil, že Felt Mountain je niečo výnimočné. Dodnes ho považuje za jeden z najlepších albumov v jeho zbierke.

Kultový album: Goldfrapp - Felt Mountain Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame