Album týždňa: Chicano Batman – Invisible People

Album týždňa: Chicano Batman – Invisible People

Zo slnečného Los Angeles pochádzajú títo štyria latino mužíci v smokinkoch a motýlikoch, tešiaci sa z hier na gitaru, basu, klávesy a bicie. Skutočne klasický výzor, skutočne klasická zostava, no menej klasický prístup – k nemu sa dostaneme neskôr. Chicano Batman sú na scéne 12 rokov a toto je ich štvrtý štúdiový album.

Invisible People je bohatá, nepredvídateľná a zábavná nahrávka. Sami členovia kapely priznávajú, že okrem latinsko-amerických hudobníkov ich ovplyvnili napríklad aj Beatles, Curtis Mayfield, Warren G či Dr. Dre. Ich nový album je skutočne zmesou všetkých týchto vplyvov. A ich latino korene, od ktorých by možno niekto čakal, že budú dominantné, badať skôr v rýchlejšom tempe skladieb a celkovom optimistickom vyznení albumu. Prvýkrát sa stalo, že na albume tejto kapely sa nenachádza ani jedno slovo po španielsky.

Melódie na Invisible People sú intenzívne a chytľavé, no nie príliš predžuté populárnou hudbou. Takto nejak mohli znieť (rovnako losangelskí) The Internet na svojom poslednom albume, keby využili všetok potenciál svojich členov. No dobre, možno trochu menej gitarovo. Ale prístup Chicano Batman k ústredným melódiám mi pripomína prístup, aký k nim mali Steve Lacy a Matt Martians na svojich sólových nahrávkach. Trochu zvláštne, trochu krivoľaké, a pritom páčivé.

Chicano Batman opisujú nový album ako svoj zvukovo najrôznorodejší, no zároveň najkompaktnejší. Pripisujú to najmä spolupráci so Shawnom Everettom, kanadským štúdiovým mágom, oceneným Grammy, známym pre spolupráce s Alabama Shakes, War on Drugs alebo frontmanom The Strokes Julianom Casablancasom. Chicano Batman si pochvaľujú, že aj Shawn Everett im pomohol s ústupom od „tropickejšieho“ zvuku kapely. Druhým mužom bol producent Leon Michels, s ktorým spolupracovali aj predtým. Spoločne sa rozhodli, že prestanú pri tvorbe skladieb uvažovať nad tým, nakoľko identicky ich dokážu zahrať naživo.

Pokiaľ ide o tematické vyznenie albumu, Chicano Batman sa dotkli aj politických a sociálnych otázok – a predsa o niečo menej ako na svojich predchádzajúcich nahrávkach. Tentoraz sa rozhodli dať väčší priestor spontánnosti a pocitom. Nový album má byť vyjadrením nádeje, že napriek rozdielom v rase, triede či pohlaví dokážeme prekonať predsudky a stáť jeden pri druhom.



Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame