Album týždňa: FKA Twigs – Magdalene

Album týždňa: FKA Twigs – Magdalene

V posledných týždňoch vyšli tri pozoruhodné albumy, koketujúce so soulovým spevom: retrom nadýchaný Kiwanuka, husľový zážitok od Sudan Archives a napokon aj emóciami nabitá FKA Twigs, ktorá zhodou okolností práve teraz, v pondelok, odštartovala európsku časť svojho turné. Najbližšie to budeme mať do Zürichu už túto stredu. A vraj sa oplatí prísť. FKA Twigs totiž nie je len umelkyňa hudobná, ale aj vizuálna a pohybová. Pred aktuálnym turné sa priučila tancu pri tyči aj čínskemu bojovému umeniu wushu.

Až je ťažké uveriť, že Magdalene je len druhý štúdiový album tejto britskej hudobníčky, ktorú evidujeme od roku 2012. Snáď každý rok sa totiž prihlási s novým kúskom svojho šialenstva, respektíve geniality. Nebýva to láska na prvé počutie, jej skladby nepatria medzi také, ktoré je ľahko vstrebať. Aj keď, treba priznať, že po troch EPčkach a jednom albume je práve Magdalene najjednoduchšou a najpriamočiarejšou nahrávkou, akú kedy vydala.

FKA Twigs sa na svojej novinke prestáva schovávať za zložitosť aranžmánov a do popredia vstupuje jej hlas. Hudba je nadýchaná a priestranná, nepracuje len s nástrojmi, ale aj s tichom. Výsledok pôsobí teatrálne, no bez zbytočného pátosu. So zvukom jej pomáhal Noah Goldstein, producent a inžinier, ktorý stojí najmä za nahrávkami Kanyeho Westa. Do viacerých skladieb sa autorsky zapojil Nicolas Jaar a do jednej aj Skrillex.

Album Magdalene je terapeutickým albumom. FKA Twigs sa tu vyrovnáva z rozchodu so svojím snúbencom, hercom Robertom Pattinsonom, ktorého si ľudia pamätajú najmä ako upíra zo série Twilight. Spolu tvorili pár viac ako tri roky, počas ktorých FKA Twigs čelila rasistickým útokom Pattinsonových fanúšikov. Po rozchode sa FKA Twigs cítila paralyzovaná. Pomohla jej až práca na novom albume. Magdalene je vyjadrením jej smútku a zároveň pokus o vyliečenie.

Jednoduchší prístup k hudbe, umiestnenie hlasu do centra, texty plné otvorenej zraniteľnosti a celková kinematografickosť nahrávky napokon padli na úrodnú pôdu. Zahraniční recenzenti hovoria o jej najlepšom albume doposiaľ. Na Metacriticu má skóre 88 zo 100, medzi fanúšikmi dokonca prekročila hranicu deviatky. Verme, že to zapôsobí ako úľava po rokoch, keď sa FKA Twigs necítila byť dostatočne prijímaná. A verme, že v nej zostane aj kúsok nepokoja, ktorý ju núti skúšať nové veci a prichádzať s dielom absolútne originálnym.



Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame