De Staat v rozhovore pre Rádio_FM

De Staat v rozhovore pre Rádio_FM

Po dvoch rokoch sa na Slovensko vracia holandská formácia De Staat, ktorá sa už 23. októbra predstaví v bratislavskom klube Nová Cvernovka. Pri príležitosti nadchádzajúceho koncertu sme sa rozprávali s frontmanon kapely Torrem Florimom.

De Staat 1. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Turné sme nazvali „Bubble Gum“ podľa nášho najnovšieho albumu. Bude teda založené hlavne na ňom, ale zahráme aj veľa starších vecí. Hrávame už cez desať rokov, takže je z čoho vyberať. Trošku to ale pomeníme a žiaden večer nebude ako ten predošlý. Ako predskokanov sme si prizvali belgickú kapelu Shht, ktorí sú super. Bude to sranda.

De Staat začali ako sólový projekt Torreho Florima, ktorý sa neskôr rozrástol na plnohodnotnú päťčlennú kapelu. V roku 2009 vydali debutový album Wait For Evolution, pričom všetky pesničky na ňom napísal, nahral a produkoval Torre. Album totiž pôvodne slúžil ako jeho absolventský projekt na štúdiu hudobnej produkcie ešte v roku 2006. De Staat majú momentálne na konte päť albumov, pričom začiatkom tohto roka vydali spomínaný Bubble Gum, na ktorom rozoberajú nie len osobné, ale aj globálne či politické problémy. Prečo dostal práve tento názov?

De Staat 2. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Keď som pracoval na albume uvedomil som si, že väčšina textov rozpráva o ocitnutí sa v nejakej bubline. Myslím si, že bublina je slovo tejto doby. Vidíte to v politike, na sociálnych sieťach, všade – každý si žije vo vlastnej bubline. Mám pocit, že ľavičiari aj pravičiari fungujú vo svojej bubline a nie sú ochotní prijať názory druhej strany. Tento fenomén som si všimol aj u seba. Keď ste v kapele, tiež sa ocitnete v istej bubline, keďže máte špecifický životný štýl. Je veľmi ľahké myslieť si, že taký je celý život, ale nie je.

De Staat sú známi svojimi dynamickými a divokými vystúpeniami a veľkou interakciou s publikom. Zahrali si na festivaloch a v kluboch po celej Európe a predskakovali aj takým velikánom, akými sú Muse či Rolling Stones. Vidí Torre rozdiel medzi arénovými a klubovými koncertami?

De Staat 3. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mám rád oba typy. Myslím si, že na našej kapele je teraz super to, že doma v Holandsku a v niekoľkých ďalších krajinách hrávame celkom veľké koncerty, vystupujeme na festivaloch a v arénach. Je to veľká zábava, pretože tak máte možnosť popremýšľať o vizuálnej stránke celej šou, o svetlách a tak podobne. Ale je skvelé, že si zahráme aj vo veľa krajinách, kde sme ešte nehrali a tak sa ocitneme v malých kluboch. Veľmi sa mi páči rovnováha medzi týmito dvoma druhmi koncertov.

Torre ďalej dodáva, že veľké arénové koncerty môžu byť niekedy istým spôsobom na škodu.

De Staat 4. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Myslím si, že ak zvyknete hrávať len veľké koncerty, zlepšíte sa len vo veľkých veciach a začnete robiť hudbu, ktorá sa hodí len na koncerty vo veľkých priestoroch. Je veľa kapiel, ktoré sú také úspešné, že začali tvoriť hudbu, ktorá pasuje len na veľké koncerty, používajú, napríklad veľa reverbu. Takže som veľmi rád, že hrávame aj v malých kluboch, kde máme možnosť vidieť tvár každého jednotlivca v dave miesto jednej veľkej masy ľudí. Veľmi sa mi to páči, pretože aj to z nás podľa mňa robí lepšiu kapelu.

Často sa stretávajú s tým, že ich ľudia nevedia zaradiť do konkrétneho žánru. Pohybujú sa vo vodách alternatívneho a experimentálneho rocku, ale v ich hudbe počuť aj prvky elektroniky a tanečnej hudby. Na každom albume sa snažia prísť s niečím novým.

De Staat 5. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Je to veľmi prirodzený proces. Nedeje sa to tak, že by sme si zrazu povedali, že ďalší album by mal byť taký či onaký alebo nejakým spôsobom iný. Jednoducho sa to stane. Začne nás nudiť to, čo sme hrávali predtým a tak prirodzene hľadáme nové prvky, ktoré by sme mohli v hudbe použiť. Niektorí ľudia vravia, že nemáme „to svoje“, ale mne sa veľmi páči, že sa meníme. Ako život, ani my nie sme stále takí istí. Na albumoch rozpoznáte, že sme to my, ale každý je zároveň iný.

Torre píše všetky texty a aj hudbu. Čo ho momentálne ako skladateľa ovplyvňuje, čo počúva?

De Staat 6. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Momentálne veľa počúvam Idles. Neviem, čo to na nich je, ale... Keď som bol mladší, keď som bol tínedžer počúval som veľa Deftones a podobné kapely, new metal a tak. Mal som rád hlučné veci, ktoré mi dodávali istý adrenalín, hnev a agresivitu – veľmi sa mi to páčilo. Pri Idles mám znova podobný pocit. Sú tak úžasne hluční a úprimní. Takže ich počúvam, aby ma nakopol adrenalín. Ale zároveň počúvam aj D’Angela alebo James Blakea a v poslednej dobe aj veľa Mosesa Sumneyho.

Pripravila: Petra Pančíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame