Album týždňa: Tool - Fear Inoculum

Album týždňa: Tool - Fear Inoculum

Znie to až neuveriteľne, ale ubehlo 700 týždňov, odkedy som vo vysielaní Rádia_FM v lete 2006 v programe Headbanger_FM predstavil album 10.000 Days od TOOL. Za 13 rokov sa toho veľa zmení. V živote človeka, v hudobných preferenciách celých generácií fanúšikov a poslucháčov, v hudobnom biznise ako takom.

V rámci hard´n´heavy scény sa už čakanie na nový TOOL stalo interným žartom, živým mémom; keď spevák Maynard James Keenan v júni 2018 pri odovzdávaní Metal Hammer Golden Gods Awards oznamoval, že budúci rok zaznie nová hudba od TOOL, málokto tomu naozaj veril.
Páni z Kalifornie boli až príliš dlho vo virvare kreatívnych, osobných a právnych nezhôd. Napriek tomu sa začali diať veci.

Keď TOOL zverejnili na streamovacích službách svoje staršie albumy, spôsobili absolútny výbuch nadšenia. Novinka sa následne samozrejme stala opäť raz najpredávanejšou nahrávkou v Spojených štátoch a v rámci Billboard Hot 100 dokonca historicky najdlhšie najpredávanejšou, čím prekonala doterajší rekord albumu Blackstar od Davida Bowieho.

Je naozaj obrovská záhada. Ako je možné, že sú TOOL tak šialene úspešní a zaujíma sa o nich také gigantické množstvo ľudí, ktorí inak tvrdšiu gitarovú muziku až tak veľmi nevyhľadávajú?

Je to zdieľaný kultúrny snobizmus a pocit, že počúvate niečo komplexné, čo vás robí fanúšikmi kvalitnej a inteligentnej hudby? Je to schopnosť muzikantov hrať zdanlivo náročné a pritom v konečnom dôsledku veľmi ľúbivé a chytľavé motívy? Možno pôjde aj o to, že kapela začala už na začiatku 90. rokov a svojich fanúšikov naberala na svojej ceste až do roku 2019 a vďaka všetkým piatim štúdiovým nahrávkam sa z nej stal kult.

A možno sú najbližšie k pravde konšpirátori, ktorí už dlhé roky hovoria o vplyve mágie a utajených odkazov v hudbe TOOL, vďaka ktorým má taký úspech.
Možno nič z toho, alebo naopak mix toho všetkého. Niektoré veci sa proste nedajú logicky vysvetliť a zostáva nám len si proste tú muziku vychutnávať.

Ak by sme mali pristúpiť k štandardnej recenzentskej praxi a porovnávať nový album od TOOL s tým predchádzajúcimi, prídeme na to, že kapela to s novinkou vyriešila veľmi huncútsky. Neprináša nič šokujúco originálne a nové, neodradí starých fanúšikov - dokážete tu spoznávať ozveny legendárnej nahrávky Lateralus, aj predchádzajúcej fošne 10.000 Days - ako keby TOOL nikam neodišli a ako keby sme práve mali rok 2009 alebo 2012.

Je veľkou výhodou ich nadčasovej hudby, že mohla vyjsť kedykoľvek. Napriek tomu, neobstoja výkriky o tom, že sa oplatilo čakať na nový album. Samozrejme, že tá šialene dlhá časová medzera mrzí a keď si predstavíme, že medzitým mohli vyjsť minimálne dva ďalšie albumy obdobných kvalít, je to obzvlášť mrzuté.
Napriek všetkému je ale dobré, že Fear Inoculum je tu a vďaka nemu sú TOOL právom na čele rebríčka takzvaných veľkých metalových albumov, ktoré v tomto roku vyšli - spolu so SLIPKNOT a KORN a RAMMSTEIN.

O tom, že aj TOOL sú iba ľudia a aj oni majú svoje vzory a hudobnícke inšpirácie, svedčí napríklad vtipná príhoda od Davida Kollara, gitaristu z Prešova, ktorý sa s Adamom Jonesom z TOOL spoznal vďaka projektu KOMARA, v ktorom hrá spolu s Patom Mastelottom, bubeníkom slávnych KING CRIMSON a pre ktorý Adam Jones nakreslil obal. A práve Adam Jones zavolal Davida na koncert do poľského Krakowa, kde TOOL vystupovali pred 20 tisíc nadšenými fanúšikmi. Hudobník tohto kalibru a tohto významu sa potom v zákulisí nášmu slovenskému gitarovému mohykánovi zdôverí, že bol počas koncertu nervózny, lebo vedel, že David je v hľadisku a sleduje jeho hru. Neuveriteľné.

A už keď som spomínal KING CRIMSON, sledujúc kariéru TOOL od úplných začiatkov, je úplne zrejmé, že práve oni boli vždy najväčšími vzormi pre Maynarda a spol. - skúste si preniesť napríklad album Discipline z roku 1981 do 90. rokov, pováľajte ho v grungeovej, metalovej a hardcorovej špine a máte TOOL.

Nový album od TOOL je opäť raz chválený a ospevovaný na všetkých frontoch. Získal v priemere 82 bodov zo stovky možných, novinári správne vyzdvihujú Maynardove spevácke kvality, silný emotívny náboj, fantastickú a pestrú rytmickú sekciu, hypnotické gitarové linky - naozaj je to v mnohých ohľadoch 80 minútový splnený sen všetkých fanúšikov progresívneho rocku a metalu. Hlasy nespokojných najviac vystihli novinári z Pitchforku, ktorí novú muziku vnímali ako miestami príliš prekombinovanú a niekedy naopak nedovarenú.

A malá rada na záver, ak s TOOL iba začínate, skúste to najskôr s dvojicou zásadných albumov Aenima a Lateralus. Ak si vás získajú tie (čo je takmer isté), krásny nový svet hypnotických nálad ďalších nahrávok vrátane novinky čaká iba na vás.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame