Album týždňa: Chance The Rapper – The Big Day

Album týždňa: Chance The Rapper – The Big Day

Chicagská rapová scéna je v poslednom období na svojom kvalitatívnom vrchole. Keď si zoberieme len minulý rok, obdivuhodné albumy vydali Saba, No Name aj Smino – zo všetkých si dodnes hrávame aj v dennom vysielaní Rádia_FM. A teraz prišiel s novým, dokonca svojím prvým oficiálnym štúdiovým albumom, súčasný kráľ chicagskej scény, Chancellor Bennett, známy ako Chance The Rapper.

Svoj prvý mixtejp 10 Day vydal pred siedmimi rokmi. Odvtedy prišiel s ďalšími štyrmi mixtejpmi a špeciálnym projektom The Social Experiment, na ktorom sa spojil s ďalšími hudobníkmi – vrátane trubkára Donnieho Trumpeta, ktorý si krátko po zvolení Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov zrušil pseudonym a teraz vystupuje pod svojím občianskym menom Nico Segal. Ak ste tento projekt ešte nepočuli, odporúčam napraviť, ide o veľmi pekné, uchu lahodiace dielo, o ktorom som písala tu. Ale posuňme sa ďalej, k prvému oficiálnemu sólu The Big Day.

Chance The Rapper je jedným z tých rapperov, ktorí sa stali pojmom dávno pred vydaním debutového albumu. Je preto prirodzené, že verejnosť očakávala veľa, omnoho viac ako v prípade mixtejpov, pre ktoré ho zbožňovali aj kritici. Za jeden z nich, Coloring Book, získal v roku 2017 aj cenu Grammy. No ako to býva, očakávania sprevádzajú sklamania, a The Big Day sa stretáva skôr s protichodnými reakciami. Kým jedni mu priznávajú nespochybniteľnú kvalitu a skladateľskú schopnosť, iní mu vyčítajú popovosť, nudné beaty či nedostatok posunu oproti predchádzajúcej tvorbe. Ak by som sa mala pridať k niektorej skupine, zrejme by to bola tá prvá.

The Big Day je príjemnou zmesou rapu, soulu, gospelu, jazzu, funku a všeličoho iného. Chance The Rapper sa v hudbe pohybuje podobne uvoľnene a láskyplne ako Anderson Paak alebo Smino. Dokonca aj po stránke textov je tento album plný lásky. Neobsahuje len nostalgický pohľad na detstvo či dospievanie, ale aj manifest aktuálnej spokojnosti, vyznanie žene, ktorú si Chance The Rapper vzal v marci tohto roka po 6-ročnej známosti. Sám Chance sa vyjadril, že jeho debutový album je ukážkou toho, ako tancoval vo svoj veľký deň – The Big Day. V skladbe Do You Remember nechýba ani Ben Gibbard z Death Cab For Cutie, kapely, ktorá znela počas prvého novomanželského tanca Bennettovcov.

To, čo ma na Chanceovi odjakživa najviac baví, je jeho charizmatický prejav. Nielen farba hlasu, ale aj originálny flow, ktorý spontánne obmieňa spolu s dynamikou skladieb. Aj album The Big Day je ukážkou týchto schopností, je plný farieb a života! Myslím, že by ste sa pri ňom nemuseli nudiť, a to ani pri takej dĺžke, ako je 80 minút. Na druhej strane, ak patríte skôr medzi pesimistov, alebo si prechádzate horším obdobím, pravdepodobne budete mať väčšie ťažkosti identifikovať sa s týmto albumom tak, ako ste sa mohli identifikovať s predchádzajúcimi nahrávkami Chancea Rappera. Napokon, hovorí sa, že najlepšia hudba vzniká v najhorších životných obdobiach...


Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame