Album týždňa: The Bird and the Bee: Interpreting the Masters Volume 2: A Tribute to Van Halen

Album týždňa: The Bird and the Bee: Interpreting the Masters Volume 2: A Tribute to Van Halen

Nové skladby dvojice Greg Kurstin a Inara George sú už pár rokov skôr vzácnosťou a názov projektu Bird and the Bee už oveľa častejšie spomíname vďaka Gregovi Kurstinovi, ktorý sa za ostatných pár rokov stal vyhľadávaným producentom, a to aj u popových hviezd. Len nedávno spolupracoval s Foo Fighters, Adele či Siou. Inara George sa venovala materským povinnostiam, ale aj supergrupe Living Sisters. Dvojica si ale opäť našla cestu k sebe a to vďaka Van Halen. Americkú kapelu si uctili na albume Interpreting the Masters Volume 2: A Tribute to Van Halen.

Tribute albumy nie sú v prípade Bird and the Bee žiadnou novinkou. Už pred deviatimi rokmi nahrali prvý, ktorým si uctili dvojicu Daryl Hall a John Oates. Práve od nás by covery Van Halen nikto nikdy nečakal. A presne to ma na tom bavilo. Dlho sme rozmýšľali nad tým, koho skladby by sme prerobili, no akosi nás nikto nezaujal. A potom prišli Van Halen a tí nás dostali. Povedali sme si, že to je perfektný nápad už len preto, že máme skladbu Diamond Dave o Davidovi Lee Rothovi, uviedol Greg Kurstin.

Na albume, ktorý je poctou Van Halen, sa Bird and the Bee samozrejme nesnažia o kopírovanie Van Halen, ale skôr o vlastný pohľad na ich skladby. Nečakajte tak gitarový album. Hrám na gitare, ale nástroj, pri ktorom som si istý, sú klávesy. Keď som prvýkrát počul Van Halen, chodil som ešte na strednú a pamätám si, že som sa učil hrať ich skladby práve na klávesoch. Ten dôvod, pre ktorý sme sa do toho pustili, boli práve tie skvelé gitary. Nevedel som si predstaviť, že ja by som to dokázal na gitare zahrať rovnako dobre, a tak sa mi páčila tá predstava skúsiť to s klávesmi. Vyšiel som z jazzu, kde je veľa improvizácie, ktorú som mohol využiť, uviedol k albumu Greg Kurstin.

The Bird and the Bee pridali do skladieb Van Halen to, čím sú známi. Ich skladby dostali dávku popu aj jazzu. To je to, vďaka čomu nás cover verzie bavia. Nechceme spraviť len klasickú cover verziu, ktorá sa bude podobať na originál. Moje najobľúbenejšie cover verzie sú tie, z ktorých nakoniec vznikli celkom nové skladby. Ako napríkad Satisfaction od Devo, prezradil Greg Kurstin. Pre Bird and the Bee bolo ale podstatné zachovať základ skladby a nestratiť to, čo sami na originálnej verzii považovali za dokonalé.

Bird and the Bee priznávajú, že pred vydaním albumu boli trochu nervózni a to aj preto, že niekedy si pri skladbách Van Halen poriadne uleteli od originálu. Dvojica si ale môže vydýchnuť, podľa ich vlastných slov už David Lee Roth z Van Halen album počul, a je vraj spokojný. Kapela si vybrala hlavne skladby z rokov 1978 až 1984, teda tie, ku ktorým majú najbližšie. Vyrástli sme v 80-tych rokoch, to je obdobie, ktoré bolo pre nás podstatné a skladby práve z týchto rokov sú v nás hlboko zapísané. Vyberali sme si skladby, ku ktorým máme jednoducho silný vzťah, uviedli Bird and the Bee.


 

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame