Album týždňa: Louise Lemón - A Broken Heart Is An Open Heart

Album týždňa: Louise Lemón - A Broken Heart Is An Open Heart

S týmto albumom týždňa sme v Rádiu_FM čakali niekoľko týždňov až mesiacov na ten správny čas - letný, spomalený čas uprostred leta, čas dovoleniek a horúceho, nehybného vzduchu.

Louise Lemón a jej dlhohrajúci debut sa naozaj výnimočne hodia ako soundtrack k letu 2019; svojou sympatickou psychedelickou náladou, vkusnou umeleckou retrospektívou, výrazovou úprimnosťou a predovšetkým muzikantským a skladateľským kumštom.

Louise Lemón debutovala minulý rok épéčkom Purge. Už na ňom započala veľmi dôležitú spoluprácu s producentským esom menom Randall Dunn - aj v našom vysielaní ste mohli jeho meno zachytiť v súvislosti s takými výraznými menami ako Sunn O))), Chelsea Wolfe, Thurston Moore či Myrkur. Aj vďaka nemu bol už debut veľmi zrelým dielom, veľmi pôsobivým návratom k hudobnej psychedélii 60. a 70. rokov minulého storočia. Novinka A Broken Heart Is An Open Heart ide v celom tomto snažení ešte ďalej; ešte viac sa hrá s kontrastnými náladami, s temnotou a svetlom, melanchóliou a optimistickými ozvenami.

Spolupráca Louise Lemón a producenta Randalla Dunna sa odohrávala v Kodani a New Yorku. Nahrávka vznikala s použitím vintage mikrofónov a zosilňovačov, umelci chceli dosiahnuť čo najviac organický zvuk - kapela v štúdiu nahrávala spolu a naraz, naživo. Ako hovorí o novom albume samotná Louise, snažila sa zachytiť kontrasty zvukového zážitku - veľmi temný, rovnako tak ten naplnený svetlom. Novú úroveň temnoty hľadali za pomoci najčistejších zvukov.

Lana Del Rey alebo Adele vám určite tiež prídu na um, keď si pustíte Louise Lémon na jej najnovšom albume; viacerí novinári ju oslavujú ako nový výrazný hlas zo Škandinávie, o švédskej hudobníčke píšu ako o oslave temného noir zvuku a krásnych, zvodných melódií.

Znalci, ktorí sa už nejaký ten rok pohybujú v podobných hudobných vodách, určite pridajú aj spomienky na tvorbu Chelsea Wolfe či severskú melanchóliu dánskej hviezdy Myrkur - tak či onak, v prvom rade ide o výrazný, ojedinelý zjav v modernej hudbe a my sme v Rádiu_FM radi, že o ňom môžeme hovoriť.

Louise Lemón ide raketovým spôsobom hore. Minulý rok si zahrala na koncertnej šnúre spolu so skvelými Islanďanmi Sólstafir, neskôr vystúpila na obľúbenom holandskom festivale Eurosonic - z neho sme vám aj jej hudbu púšťali v programe Exclusive_FM (ako vždy cez víkend od 17:00), na jar zažiarila na slávnom festivale Roadburn, ale odvtedy sa jej koncertné aktivity akosi zastavili. Zahrala iba zopár koncertov a festivalov a nateraz nemá dokonca ani žiadne ďalšie naplánované. Snáď to rýchlo napraví, veď dobrá hudba by si mala nachádzať svojich fanúšikov na klubových a festivalových pódiách.


Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame