Album týždňa: Tycho - Weather

Album týždňa: Tycho - Weather

Za album Epoch z roku 2016 si odniesol nomináciu na prestížnu cenu Grammy. Po pár rokov ale prišiel s prekvapivým krokom. Rozhodol sa, že zariskuje a napriek úspechu s predošlým albumom skúsi niečo celkom iné. Scott Hansen aka Tycho sa rozhodol spolupracovať s vokalistkou a prejsť od temnejších nahrávok k optimistickým, pri ktorých by ste si mali oddýchnuť. „Samozrejme to prišlo prirodzene. Jednoducho nikto z nás nie je rovnaký ako pred pár rokmi. Aj ja sa mením a tým pádom robím aj inú hudbu ako pred dvoma či štyrmi rokmi. Ale tentokrát som to robil cielene. Hneď na začiatku som si povedal: okej, je čas skúsiť niečo úplne iné. V podstate som to potreboval. Aby ma to celé dokazalo ešte baviť, tak som musel nájsť nejakú novú inšpiráciu a hlavne výzvu aby som skúsil niečo, čo som doteraz nepoznal. Vrhol som sa do toho cielene. Podstatou celého albumu bola pre mňa práve tá nová výzva,“ uviedol Tycho pre Rádio_FM.

Tycho je na scéne už od roku 2002, po dlhých rokoch sa ale v štúdiu opäť cítil ako nováčik. Hoci nás spievaným albumom prekvapil, nejde o nejaký výstrelok. O práci s vokálom sníval už dlhé roky, akurát musel prísť ten správny čas. A ten prišiel, keď ho jeho kamarát zoznámil so speváčkou Hannou Cottrell z projektu Saint Sinner, ktorá bola v správnom čase na správnom mieste. Práve v čase prác na albume Weather trávila čas u svojej rodiny v San Franciscu a čas si vypĺňala práve spoluprácou s Tychom, ktorý doteraz ani poriadne nevedel ako nahrávať vokály. „Hneď ako som počul jej vokál tak som mal pocit, že ona je toho súčasťou. Že k tej hudbe odjakživa patrí. Fungovalo to. Stala sa súčasťou skladby - zapadla. Nepotrebovala ju prekričať ani vyčnievať, jednoducho s tým celým ladila. To, o čo sa ja vždy snažím je, že aj keď síce robím tanečné treky s viacerými vrstvami, tak vždy z nich máte pocit, že do seba zapadajú, že ide o jeden celok a práve Hannin vokál mi to dovoľoval. Práve vďaka nej som mal stále pocit, že je tam nejaké prepojenie s tým, čo som robil predtým,“ prezradil nám Tycho.

V uplynulých rokoch sa medzi hudobníkmi často skloňuje aj téma mentálneho zdravia. Dlhé roky na turné, odstrihnutie od rodiny či neustály stres žiaľ často končia aj tragicky. Pre Scotta Hansena známeho ako Tycho je to zdvihnutý prst, a aj preto sa rozhodol pri nahrávaní albumu Weather zvoliť celkom iný prístup k práci ako doteraz. Chcel si to hlavne užiť. „Toto bolo prvýkrát, kedy som sa počas nahrávania sústredil hlavne na to, aby som bol v pohode. Aby mi bolo dobre - fyzicky aj psychicky. Nechcel som sa tým celým stresovať, hovoril som si, že vlastne o nič nejde a podstatné je, aby mi bolo pri tom dobre. V minulosti som totiž do toho dával všetko a išiel som na dno síl, a vždy po nahrávaní som sa cítil zničený a vyhorený a pochopil som, že to bolo celkom zbytočné. Často som dával energiu tam, kde to nebolo treba. Teraz som zvolil iný prístup a fungovalo to,“ uviedol Tycho.

Scott Hansen aka Tycho znie zrazu pozitívne, šťastne a zelaxovane. Veľká zmena prišla ruka v ruke s jeho osobným životom. Tycho nám na albume Weather jednoducho ponúka kus zo svojho života - momentálne šťastného života. „Je to taká pekná hudba. O to som sa vždy snažil - spraviť niečo, čo bude prirodzené a jednoducho krásne. Snažil som sa už o to aj predtým, no vždy ma to zavialo do temnoty a depresie z tohoto sveta. Napriklad album Epoch bol úplným únikom, tentokrát som chcel zostať nohami na zemi a spraviť niečo ľudské, plné pozitivnych emócii. V podstate som spravil album, ktorý absolútne vystihuje aký život momentálne žijem,“ prezradil Tycho.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame