Album týždňa: Sebadoh – Act Surprised

Album týždňa: Sebadoh – Act Surprised

Hra čísel je niekedy skutočne magická. Debutovali v roku 1989 albumom The Freed Man. O desať rokov neskôr vydali opustili nezávislú scénu a vydali album The Sebadoh na major značke Sire Records, ktorá spadá pod mamutí koncern Warner Music Group. A o dvadsať rokov neskôr je tu nový album Act Surprised. Skupina SEBADOH je silná, energická a relevantná aj v roku 2019.

Kľúčovým členom SEBADOH je basgitarista Lou Barlow. Okrem SEBADOH je zakladateľom slávnych DINOSAUR JR. a tiež formácie THE FOLK IMPLOSION. A pôsobí samozrejme aj sólovo, už od začiatku deväťdesiatych rokov. Veľmi aktívny a produktívny umelec.

Keď sa SEBADOH v roku 1999 na celých 14 rokov rozpadli a vlastne hrávali iba naživo a veľmi sporadicky, nevydávali žiadne albumy, bol to práve Lou Barlow, kto bol hlavným hnacím motorom k návratu. Secret EP a dlhohrajúci album Defend Yourself vyšli pred šiestimi rokmi a znamenali veľký návrat SEBADOH na scénu.

Lou Barlow je jedným z pionierov v žánri lo-fi music - časti nezávislej gitarovej hudby, ktorá bola a je schválne nahrávaná veľmi jednoduchým až primitívnym spôsobom, aby sa zachovala jej surovosť, priamočiarosť a uveriteľnosť. Často sa nahráva iba na štvorstopové zariadenie.

Veľmi často sa lo-fi spája s takzvanými DYI umeleckým štýlom - do it yourself a z umelcov, ktorí sa rovnako ako SEBADOH pri tvorbe radi spoliehajú sami na seba - bez zapojenia štandardných ohniviek veľkého hudobného biznisu v Rádiu_FM radi spomíname a hráme napríklad aj mená ako Beck či Ariel Pink.

Po novom albume od SEBADOH určite siahnite, ak máte radi tvorbu skvelých DINOSAUR JR. - narazíte na jej mierne surovšiu, melancholickejšiu obdobu. Rovnako tak vám Act Suprised urobí radosť, ak hľadáte vo svojej obľúbenej hudbe ozveny 90. rokov - spomienky na časy, keď to v gitarovej hudbe naozaj vrelo a diali sa veľké veci na všetkých frontoch. Grunge, punk, indies, všetko naraz, všetko spolu v príjemnej symbióze.

A táto uvoľnená, surová, úprimná, na nič sa nehrajúca hudba vám určite spôsobí úsmev na tvári aj v prípade, že máte radi jej tvrdšie formy od RED FANG či dokonca MASTODON. Jednoducho a jasne, fanúšikovská základňa SEBADOH môže byť v konečnom dôsledku až šokujúco široká.

O novom albume od SEBADOH sa zatiaľ píše zo všetkých strán iba v superlatívoch. Nejeden článok hovorí o vrcholnej forme, v ktorej sa páni Lou Barlow a Jason Loewenstein skladateľsky nachádzajú. Veľa napovedajú aj koncertné zastávky na ich aktuálnej šnúre, viaceré sú už v tejto chvíli vypredané. Škoda len, že zatiaľ ide iba o americké mestá. Snáď sa dočkáme neskôr v priebehu roka aj my v Európe a uvidíme SEBADOH naživo.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame