Jaga Jazzist v rozhovore pre Rádio_FM

Jaga Jazzist v rozhovore pre Rádio_FM

Deväťčlenná nórska nadžánrová kapela Jaga Jazzist vystúpi v Bratislave v klube MMC 29. apríla. Pri príležitosti ich bratislavského koncertu sme sa rozprávali s kapelníkom a zakladajúcim členom Larsom Horntvethom.

Jaga Jazzist Rozhovor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čo máte v Jaga Jazzist nové a s čím prídete na svoj bratislavský koncert?

Konečne sme sa dostali k tomu, že skladáme a nahrávame novú hudbu. Tento rok nehráme až toľko koncertov, chceme dokončiť nový album. Mal by vyjsť na budúci rok.

Z tých nových vecí u vás nebudeme nič hrať, skôr vytiahneme nejaké staršie veci. V lete máme totiž zahrať špeciálny koncert z nášho dávneho albumu Livingroom Hush z roku 2001. Tak možno z neho zaznie niečo aj u vás. Nechajte sa prekvapiť.

Na Slovensku ste hrali už dvakrát. Naposledy ste tu hrali pred štyrmi rokmi a prvý krát ešte na festivale Hodokvas v roku 2006. Pamätáte si na tieto koncerty?

Keď sme u vás hrali naposledy, tak to bolo úžasné. Ale obzvlášť dobre si pamätám na ten prvý krát na Slovensku. Hrali sme na festivale, na ktorom vtedy hral aj Iggy Pop. A nestihli nám doraziť nástroje. Tak sme museli veľmi rýchlo zariadiť, aby sme sa dostali k nejakým iným nástrojom. Ale ten koncert bol nezabudnuteľný. Keď sme dohrali, tak publikum bolo úžasné. Nevedeli prestať tlieskať a kričať. Veľmi dobre sme sa tam cítili.

Vy ste z Nórska, a z Nórska prichádza posledné roky a desaťročia veľa dobrej hudby. Čo si myslíš, prečo tomu tak je?

Tých dôvodov je niekoľko. Máme dobrú scénu, v Oslo, v Bergene aj v Trondheime, čo sú tri najväčšie mestá. V Trondheime je výborná džezová škola, v ktorej študovala väčšina nórskych hudobníkov, ktorých poznáte. Spôsob ich výuky je úplne iný ako v iných hudobných školách. Učia ich tam hudobne uvažovať a nájsť svoj vlastný spôsob vyjadrenia.

V Nórsku máme aj dlhoročnú tradíciu pre menšinovú hudbu: jazz, elektronická hudba a black metal, to je najznámejšia hudba z Nórska. No a potom máme skupinu A-ha, čo je naozaj veľké meno. Keď sme pri A-ha, tak ja som im produkoval ich posledný album.

Ja pochádzam z tej džezovej a elektronickej scény, a aj tak pracujem aj s takýmito kapelami. Nórsko je veľmi malá, ale priateľská krajina. A ľudia sú otvorení v hudbe, a to je ten hlavný dôvod.

A potom máme ešte aj dobrú štátnu podporu pre hudobníkov. Nórsky systém je dosť odlišný od iných krajín, niečo podobné majú vo Francúzsku, alebo v Kanade. V Nórsku môžete ľahko získať štátnu podporu, aby ste mohli robiť svoju hudbu. Vďaka tomu sa nemusíte živiť hrávaním na svadbách, ale koncentrovať sa na to, čo je dôležité.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame