Slikback (KE): V Južnej Afrike je náročné presadiť sa bez podpory vydavateľstva

Slikback (KE): V Južnej Afrike je náročné presadiť sa bez podpory vydavateľstva

Kenský producent Slikback vydal vo februári tohto roka nahrávku Tomo pod záštitou Hakuna Kulala, dcérskeho vydavateľstva Nyege Nyege Tapes, a od kritikov získala nemálo pozitívnych hodnotení. Footwork, trap, grime či dub, to všetko Slikback kombinuje do spleti drzej, no s citom komponovanej klubovej elektroniky.

Pri príležitosti svojho európskeho turné zahral aj v bratislavskej Fuge a Rádiu_FM ponúkol exkluzívny rozhovor.

Aký pocit máš zo svojich doterajších hraní v európskych kluboch?

Zatiaľ to bolo úžasné! Ako to už v živote býva, raz ste hore a raz dole, ale vo väčšine prípadov som stretol skvelých ľudí a z klubov a festivalov vyžarovali len pozitívne vibrácie. Všimol som si, že veľa akcií tu má akoby svojich otcov, ktorí im úprimne veria a o danej párty často rozprávajú s veľkým zanietením, zatiaľ čo v Afrike je to viac konzistentné – domácich DJ-ov, ktorí hrajú stále ten istý zvuk, takmer nikto nenahrádza. V Európe má veľa klubov odlišný prístup, čo ma veľmi inšpiruje. Chcel by som, aby moji africkí priatelia zažili ten skvelý pocit, kedy máte okolo seba skvelí tím ľudí a spoločne vytvárate samotný line-up.

Slikback - Experience in Europe Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na Slovensku sa toho o kenskej klubovej scéne veľa nevie. Vedel by si nám ju priblížiť?

V Keni som sa snažil kontaktovať množstvo ľudí a klubov, ale doposiaľ som nedostal ani jedinú odpoveď. V podstate som tam ešte nehral a nebol som tam ani na žiadnej párty. Pôsobí tam však zopár zaujímavých producentov a zoskupení, ako napríklad EA Wave, ale celkovo viem o kenskej scéne dosť málo. Jedinú klubovú scénu, ktorú dobre poznám, je tá v Ugande. Tam som bol, naopak, viac akceptovaný, pretože ľudia sú tam viac zvedaví a nie sú až tak vystrašení zo zvuku, ktorý hrám. Ugandská scéna je veľmi rozmanitá, a to najmä vďaka festivalu Nyege Nyege („nige nige“), ktorý často inšpiruje mladých promotérov. Aj keď sa rozvíja pomaly, robí to veľmi kvalitne.

Slikback - Scene in Kenya Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Myslíš si, že je nevyhnutné aj v dnešnej virtuálnej dobe mať nad sebou vydavateľstvo?

Nemyslím si, že áno, ale to závisí najmä od kontextu – napríklad vo východnej Afrike sa sólový producent sám ďaleko neposunie. Vytvárajú sa tam preto zoskupenia ľudí, ktorí hudbu vydávajú pod jedným menom, čo zároveň zabezpečí viac rozmanitý zvuk. Myslím si, že v Európe, v Číne alebo na iných kontinentoch je pre sólového producenta o trochu jednoduchšie vydávať vlastný materiál a hrať v kluboch. Naozaj teda záleží na kontexte, takže či už sa daný producent rozhodne vydávať cez vydavateľstvo alebo sám.

Slikback - Labels Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Užívaš si viac samotné produkovanie trackov alebo skôr hranie naživo?

Nedokážem povedať, čo mám radšej, pretože rád robím obe veci. Možno mám o čosi radšej produkciu, ale všetko má svoje jedinečné čaro. Stále rád hrávam či už svoje, alebo tracky iných hudobníkov. Niekedy sa totiž ocitnem na mieste, kde ľudia nepočuli producentov, ktorých zas poznám ja, a tak sa snažím hrať nielen svoje obľúbené veci, ale aj tie, ktoré by mohli byť zaujímavé pre iných.

Slikback - Producing vs. DJing Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aké sú tvoje budúce plány?

Plánujem spolupracovať s viacerými umelcami. Najbližšie smerujem do Číny a dúfam, že sa odtiaľ vrátim s novým materiálom, ktorý by som mohol hrávať alebo aj vydať. Taktiež vydávam zopár vecí na vydavateľstve Hakuna Kulala, čo bude kompilácia umelcov, ktorých mám rád. Verím, že sa budem viac venovať zvukovému dizajnu pre vizuálne umenie, ku ktorému ma inšpirovala moja tvorba traileru k berlínskemu festivalu CTM.

Slikback - Future plans Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Pripravila: Veronika Dologhová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame