Kultový album_FM: Nine Inch Nails – The Downward Spiral

Kultový album_FM: Nine Inch Nails – The Downward Spiral

The Downward Spiral je druhý album americkej industriálno-rockovej kapely Nine Inch Nails. Jeden z dôležitých albumov deväťdesiatych rokov vyšiel pred štvrťstoročím, 8. marca 1994.

Kultový album NIN Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nine Inch Nails sú tu s nami už 30 rokov, aj keď Nine Inch Nails boli vždy hlavne Trent Reznor, ktorý často menil spoluhráčov. Album Pretty Hate Machine bol slušný debut a na albumovú dvojku sa čakalo päť rokov. Podľa fanúšikov aj kritikov je na nej Trent Reznor na vrchole svojej kreativity a Downward Spiral sa mu už nikdy potom nepodarilo prekonať.

The Downward Spiral je koncepčný album, ktorý popisuje duševný a emočný úpadok človeka: strach, závislosť či sebadeštrukciu za hudobného sprievodu, ktorý definoval jednu éru. Producent Trent Reznor a Flood si dali veľmi záležať na zvuku. Je to metal aj elektronika, ale hlavne hluk a skreslenie, ktoré je ešte dôležitejšie než zvuk samotných nástrojov. Gitary aj synťáky sú efektované, aby čo najmenej pripomínali svoj pôvodný zvuk a účel.

Na nahrávanie albumu sa Trent Reznor presťahoval do domu v LA, v ktorom v roku 1969 zavraždili Mansonovci herečku Sharon Tate, tehotnú manželku režiséra Romana Polanského. Trent Reznor bol fascinovaný týmto príbehom a preto si tu zriadil štúdio. Krátko po nahraní albumu bol dom zbúraný. A krátko po vydaní albumu a jeho následnej popularite upadol Trent Reznor do depresie a drogovej závisosti, do niečoho, o čom pojednáva The Downward Spiral.

Z tohto obdobia je povestné vystúpenie Nine Inch Nails na festivale Woodstock 94, kde ich show zatienila všetkých rockových dinosaurov a skončila sa veľkou blatovou bitkou.

Singel Closer bol mimoriadne populárny aj vďaka provokatívnemu klipu, ktorý preslávila hudobná televízia MTV. Najsilnejšou je tu pieseň Hurt, ktorú poctil coververziou aj Johnny Cash.

The Downward Spiral je pochmúrny a agresívny album, ale ako to už býva pri takejto hudbe, výsledkom je povznášajúci a očistný pocit. Pre tvorcov, aj pre poslucháča.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame