Album týždňa: Ex:Re - Ex:Re

Album týždňa: Ex:Re - Ex:Re

Jej kapela si potrebovala dať pauzu, ona však prešla ťažkým rozchodom a ako to už u hudobníkov býva zvykom, najlepšou terapiou jej bola hudba. A tak si založila sólový projekt. O prekvapenie v závere roka sa nám postarala Elena Tonra, speváčka kapely Daughter, ktorá naplno rozbehla sólový prijekt Ex:Re. „V momente, keď som si uvedomila, že ten vzťah nepokračuje tak ako som čakala, tak som si povedala, že o tom musím písať,“ uviedla k štartu nového projektu Elena Tonra. Z rozchodu sa spamätávala počas niekoľkých týždňov, kedy trávila celé dni v štúdiu. „Sú to listy, ktoré som nikdy neposlala. Papiere, ktoré nikdy neskončili v obálke. Snažila som sa povedať, čo som potrebovala, no nikdy som na to nenabrala odvahu,“ prezradila Elena Tonra.

Ex:Re nie je projekt, ktorý by speváčka úspešnej kapely Daughter nosila v hlave dlhé roky. Je to skôr výsledok ťažkého obdobia, ktoré nevedela zvládnuť inak ako bez hudby. To, že ide o album venovaný jej ex, svedčí aj názov projektu, ktorý je však zároveň slovnou hračkou a odkazuje na slovo X-Ray, teda rontgen, čo dokonale vystihuje, že ide o pohľad do vnútra a tie najosobnejšie pocity samotnej speváčky. Solový album Elena Tonra nahrala veľmi rýchlo a s pomocou vydavateľstva 4AD ho rovnako rýchlo aj pustila do sveta. „Nemohla som už tie skladby dlhšie nosiť v hlave,“ uviedla k albumu Ex:Re. Sólový debut nahrala s pomocou Fabiana Prynna a čelistky a skladateľky Josephine Stepheson.

Elena Tonra nemá s debutom projektu Ex:Re prehnané ambície, nesnažila sa ani spraviť album, ktorým by sa snažila o posun v porovnaní s nahrávkami jej materskej kapely Daughter. Ide o jej úprimnú výpoveď a album, ktorý jednoducho potrebovala nahrať. „Ak by som nenahrala tento album, tak by som v sebe asi ešte stále živila zbytočnú nádej. Nedá sa dať si deadline na to, kedy sa z niečoho takého dostanete,“ uviedla k albumu Ex:Re. Elentra Tonra však dodáva, že nejde o klasický porozchodový album, v ktorom by hral hlavnú úlohú jej ex. Ide o album, ktorý je hlavne o nej.

Elena Tonra priznáva, že ak by debut projektu Ex:Re vznikol o čosi skôr, bol by celom iný. Išlo by o album plný bolesti a trápenia, teraz však vznikol album, ktorý je o akceptovaní a úcte k sebe samej. „Som svojim najväčším kritikom. Dlhé roky som mala sama so sebou sebazničujúci vzťah. Konečne som sa ale naučila akceptovať to, kto som a aká som. Pochopila som, že musím byť k sebe láskavejšia a to je to dobré, čo mi tento album priniesol. Naučila som sa písať skladby o sebe, no nebyť na seba taká tvrdá,“ prezradila Ex:re v rozhovore pre thelineofbestfit.com.

Sú to už dva roky čo kapela Daughter vydala album Not To Disappear. Sólový projekt ich speváčky však neznamená koniec kapely. „Užili sme si spolu skvelé obdobie, no uvedomili sme si, že spolu boli stále takmer osem rokov, potrebovali sme pauzu,“ uviedla Elena Tonra, ktorá ale dodáva, že sa na kapelu už teraz teší. Fanúšikov Daughter by však mohla potešiť aj jej sólovka, ktorá od tvorby kapely nemá vôbec ďaleko. Je to ale album, ktorý je celý o samotnej speváčke. „Mala som takú predstavu, že v deň, keď ten album vyjde, bude moje srdce zahojené, no samozrejme, že sa to nestalo, no aj tak mám z toho albumu veľkú radosť,“ uviedla Ex:Re.


 

Pripravila: Nika_FM, foto: Marika Kochiashvila

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame