Kultový album_FM: Cocteau twins - Blue Bell Knoll

Kultový album_FM: Cocteau twins - Blue Bell Knoll

Cocteau Twins bola dôležitá kapela, ktorá svojou hudbou položila základy žánrov dream pop a shoegaze. Ich piaty štúdiový album vyšiel pred tridsiatimi rokmi.

Kultový album_FM: Cocteau twins - Blue Bell Knoll Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


19. septembra 1988 vyšiel Spirit of Eden od Talk Talk, ale aj ďalší významný album toho roka – piata štúdiovka Cocteau Twins. Cocteau Twins boli už vtedy kultová kapela, fanúšikovia aj kritika ich zbožňovali za album Treasure. Blue Bell Knoll je prístupnejší a ukazuje nový smer, ktorým sa kapela bude uberať nasledujúce roky.

Trojica Simon Raymonde, Robin Guthrie a Lis Fraser skladali  imaginatívnu hudbu, ktorú mnohí popisujú superlatívmi a básnickými obrazmi. Dôležitý tu bol zvuk, melódie a atmosféra. Efektované gitary, klávesy a spev Lis Fraser. Na porozumenie jej textov nestačí bežná znalosť angličtiny. Rovnako ako je hudba poetická, mnohovýznamová a skrývajúca mnoho emócii, tak aj slová sú ťažko rozlúštiteľné. Ono ani nie je veľmi dôležité o čom Lis spieva, jej spev je len ďalší nástroj, ktorý slúži na dokreslenie atmosféry.

Na Blue Bell Knoll je atmosférická a náladová hudba, ktorá dráždi predstavivosť. Na jednej strane tu Cocteau Twins skúšajú popové pesničky, ktoré potom majstrovsky zvládli na nasledujúcom albume Heaven or Las Vegas, na druhej strane inšpirujú vznikajúci žáner shoegaze.

Ak by sme to mali zjednodušiť, Blue Bell Knoll je dream popová doska ďaleko predtým, než niekto prišiel s týmto pomenovaním.  Cocteau Twins inšpirujú dodnes. Okrem Beach House či Julie Holter sa k ich odkazu hlásia ďalšie desiatky kapiel.

Cocteau Twins boli v osemdesiatych rokoch veľmi úzko prepojení s vydavateľstvom 4AD, zvuk kapely a vydavateľstva boli istý čas takmer identické. To sa prejavovalo nielen vo zvuku, ale aj na výtvarnom stvárnení obalov ich dosiek. Cocteau Twins albumom Blue Bell Knoll smerovali na americký trh, získali nového vydavateľa a pomaly sa vyberajú novým smerom.



Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame