Pohoda 2018: Rozhovor s Calexico

Pohoda 2018: Rozhovor s Calexico

Ak ste sa v sobotu o 22:00 ocitli pri Orange stagei, mohli ste tam zažiť jeden z najlepších koncertov festivalu (aspoň podľa môjho skromného názoru). Niektorí si ho dokonca užili aj bez toho, aby sa nachádzali na trenčianskom letisku, koncert americkej kapely Calexico bol totiž jedným z tých, ktoré sme vám sprostredkovali naživo z nášho vysielania.

Calexico boli vysoko na mojom zozname priorít Pohody 2018. Teda, na zoznamoch. Nielen na koncertnom, ale aj na rozhovorovom. Schválenie požiadavky na rozhovor mi urobilo veľkú radosť, samotný rozhovor ešte väčšiu. Budem si ho pamätať ako jeden z najmilších, najpohodovejších a najinšpiratívnejších. Lebo presne takto sa dá popísať „frontman“ kapely Joey Burns, spevák, gitarista, zakladajúci člen a autor väčšiny hudby a textov.

Calexico som spoznala niekedy pred desiatimi rokmi (a možno aj dávnejšie) vďaka coveru skladby Alone Again Or pôvodne od Love. Nezabudla som sa Joeymu za ten cover poďakovať, veď vďaka nemu som objavila jeden z najlepších albumov 60. rokov, Forever Changes. Alone Again Or znela aj na Pohode, hoci ju už tak často nehrávajú. Bol to pre mňa jeden z najsilnejších momentov nielen ich koncertu, ale celej Pohody.

Vedela som, že Calexico sú výborná živá kapela, v roku 2013 som vo Viedni v prvom rade pretancovala celý ich koncert. Preto som sa Joeyho opýtala, či Calexico radi chodia na koncerty a nechajú sa roztancovať inými hudobníkmi. „Minulý týždeň sme hrali na festivale Down The Rabbit Hole v Holandsku a ja som mal možnosť po druhý raz vidieť Davida Byrnea. Absolútne som sa vytancoval. Jeho šou je neuveriteľne povznášajúca. Je fantastický. A je to tiež veľmi milý muž. Naozaj skvelý človek.“

Aj Joey je veľmi milý a skvelý človek. Strávila som s ním asi pol hodinu, ale urobil na mňa nezabudnuteľný dojem. Keď prišla reč na to, či kapela venuje pozornosť lokálnej scéne, keď chodí koncertovať po svete, opäť mi padla sánka. Joey zo stola pred sebou zdvihol CD Jany Kirschner – Živá. Hovorí mi, že si ho kúpil len pred chvíľou a chce si o Jane všetko naštudovať. Chcel si kúpiť aj CD Diego, ale nenašiel ho. Tak som mu ho potom doniesla, aby mal doma čo počúvať a do mobilu som mu ešte naťukala Katarínu Málikovú a jej Pustvopol. Calexico sú eklektickí, majú radi hudbu z rôznych kútov sveta, možno ich zaujme aj tá naša.

V nasledujúcom rozhovore sa dozviete niečo viac o nahrávaní najnovšieho albumu The Thread That Keeps Us (2018) a o spoločenských a sociálnych témach na ňom.

Pohoda 2018: Rozhovor s Calexico Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripravila: Nina_FM, foto: Tomáš Tkáčik

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame