Album týždňa: Lump - Lump

Album týždňa: Lump - Lump

Laura Marling len v minulom roku vydala album Semper Femina a Mike Lindsay chystá návrat s materskou kapelou Tunng. To však z ich aktivít nie je všetko a dvojica len v úvode roka prekvapila spoločným projektom Lump. To správne načasovanie a dokonalá súhra, to je základ, na ktorom Lump stavajú. Možno vás prekvapí, že vôbec nejde o nový projekt, dvojica totiž spolupracuje už od roku 2016. Po prvý raz sa stretla na koncerte Neila Younga v Londýne, ktorému Laura Marling predskakovala. O pár dní na to už trávila čas v štúdiu Mike Lindsayho, ktorý mal množstvo nápadov, no chýbala mu speváčka.

Laura Marling aj Mike Lindsay sú silné osobnosti, a tak, aby im to spolu fungovalo, museli si rozdeliť úlohy. Mike mal na starosti hudbu, Laura vokály a texty. Mladá speváčka sa pri ich tvorbe inšpirovala poéziou Edwarda Leara či Ivora Cutlera, ale aj surrealizmom 20. storočia. V speváckom prejave hľadali inšpiráciu u Kate Bush. Mike Lindsay v hudbe stavil na synťáky, ale aj flautu, ktorá sa nesie celým albumom a tak ho prepája. Hoci má album len sedem skladieb, dokonale spolu hrá a ako hovorí Lindsay, podarilo sa im nahrať album, ktorý môžete počúvať stále dookola a vždy v ňom objavíte niečo nové.

S nahrávaním debutu Lump dvojica skončila už koncom roka 2016. Aj kvôli povinnostiam Laury Marling s jej vlastným albumom Semper Femina sa rozhodli s jeho vydaním počkať. Dopriali si tak čas, aby spravili skladby, ktorú budú presne podľa ich predstáv. „Dlho som sa s tým skladbami hral. Možno sa to nezdá, no bolo tam veľa práce, kým som to dostal do podoby, s akou sme boli spokojní. Posielali sme si to medzi sebou a diskutovali,“ uviedol k spolupráci Mike Lindsay. Lump sa rozhodli počkať aj preto, aby mohli svoj projekt pretaviť do koncertnej podoby. Na koncertoch ich môžete vidieť až v štvorčlennej zostave.

Mike Lindsay je fanúšikom tvorby Laury Marling, tá sa zasa netají tým, že miluje jeho kapelu Tunng. Napriek tomu Lindsay s oslovením Laura Marling na spoluprácu váhal a potrebné sebavedomie nabral na Islande. „Strávil som tam štyri roky a pracoval som tam s mnohými hudobníkmi. Oni ma naučili, ako s niekým spolupracovať, ukázali mi iné spôsoby. Dodali mi potrebnú odvahu,“ uviedol Mike Lindsay. Spolupráce nie sú cudzie ani Laure Marling, ktorá už pracovala napríklad aj s Mystery Jets a niekoľko spoluprác si vyskúšala aj po presťahovaní sa do L.A.

Lump po vydaní debutového albumu ako projekt nekončia a čakajú ich hlavne koncerty. Mike Lindsay ani Laura Marling sa nebránia tomu, že by ich spolupráca mohla pokračovať aj na ďalšom albume. Obaja nahrávanie rovnomennej štúdiovky označujú ako magické spojenie, keď to medzi nimi fungovalo aj bez slov. „Bolo to po prvý raz, čo som niekomu nezasahovala do hudby. Nepotrebovali sme o ničom hovoriť, o ničom sa dohadovať. V tom bolo to čaro. Rešpektovali sme sa a každý poznal svoju úlohu. Bolo to rýchle a bezproblémové. Ja som svoju prácu spravila v priebehu šiestich dní,“ uviedla Laura Marling v rozhovore pre New Musical Express.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame