Album týždňa: Parquet Courts - Wide Awake!

Album týždňa: Parquet Courts - Wide Awake!

Na scéne sú od roku 2010, o rok neskôr debutovali, počúvajú Black Flag, Violent Femmes a Velvet Underground, majú radi punk aj funk a predovšetkým humor. Pôvodne ich prirovnávali k Strokes, tých však už vysoko prerástli. Brooklynskí Parquet Courts pred pár dňami vydali v zložení Sean Eaton, Austin Brown a Andrew a Max Savageovci svoj šiesty a doposiaľ najlepší album.

Málokedy sa počuje platňa s tak rozmanitými skladbami, ktoré zároveň tak dobre držia pokope. Má to dva dôvody: tým prvým sú piesne samotné. Silné, vtipné, je z nich cítiť, že kapela chce mať aj pri ich viacnásobnom hraní stále radosť z hudby. Skrátka piesne, v ktorých je čo hrať a počúvať.  Druhou príčinou je Danger Mouse, vkusný človek a zázračný producent so šietimi Grammy na konte, napr. za Gnarls Barkley, Black Keys či Adele.

Parquet Courts s producentom Danger Mousom a ich spoločný album Wide Awake! nie je o punkáčoch s popovými ambíciami. V tej hudbe nie je miesto a ani dôvod na kompromisy. Rozhľadený dospelý poslucháč by také čosi rýchlo prekukol, napokon isté skúsenosti tu už sú s tzv. kinderpunkom druhej polovice 90. rokov.

Zrelá, veľmi plastická a členitá hudba, ktorú nech sa rozhodnete začať počúvať z akéhokoľvek dôvodu – pre texty, pre hudbu, pre zvuk, pre celkovú atmosféru a nechýba vám aké-také poučenie hudbou posledných päťdesiatich rokov – musíte si v nej niečo nájsť. Je to Dylan pre nedylanovcov, je to Pavement pre tých, ktorí Pavement veľmi nemusia. Je to radosť aj úškrn, je to detský zbor spievajúci o smrti, ktorá prinesie zmenu.

Nie je ani tak podstatné, koľko svojich starých obľúbencov na novinke Parquet Courts objavíte, i keď musím priznať, že odkazy k Wire a Stranglers potešili. Album Wide Awake! má totiž akúsi magickú silu, vďaka ktorej pôsobí rovnako nostalgicky ako energicky, sviežo, mladistvo, novo.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame