Album tyždňa: Jim James - Tribute to Vol. 2

Album tyždňa: Jim James - Tribute to Vol. 2

Smrť Georga Harrisona v roku 2001 ho ako veľkého fanúšika The Beatles zasiahla, so stratou obľubeného hudobníka sa vysporiadaval vďaka cover verziám ich skladieb. Tie najlepšie zaradil v roku 2009 na albume Tribute to Vol. 1. Takto sa to celé začalo. Jim James, frontman kapely My Morning Jacket, sa rozhodol vzdávať hold hudobníkom, ktorí ho inšpirovali alebo ktorých má jednoducho rád. Na druhom pokračovaní si vybral skladby od mien ako Bob Dylan, Sonny a Cher, The Beach Boys či Abbey Lincoln.

Jim James je ostatných pár rokov aktívnym hlavne sólovo. Len v roku 2016 vydal silný politický album Eternally Evenin a po necelom roku sa hlási s albumom Tribute to 2. Na EP z roku 2009, ktoré vzniklo náhodou, nadviazal albumom, na ktorom sa nenechal limitovať žiadnymi žánrami ani rokom vydania samotným skladieb. Nebránil sa klasikám zo začiatku 20. storočia od mien ako Ray Noble, ani skladbám zo 60. rokov od mien ako Willie Nelson, Sonny a Cher či Abbey Lincoln. Zatiaľ čo spomínaný debut nahrával Jim James v priebehu niekolkých dní, cover verzie na jeho pokračovateľa zbieral nielkoľko rokov, nahrávalo sa na rôznych miestach aj s rôznymi hudobníkmi.

Tak ako k vytvoreniu prvého EP Tribute To Jima Jamesa nikto nenútil, tak to bolo aj v prípade jeho nasledovníka, albumu Tribute to 2, ktorý opäť vznikol spontánne. „Niekto prišiel s nápadom spraviť reediciu prvého EP, keďže sa už vo forme vinylu nedalo zohnať, a vtedy som nad tým začal premýšľať. Za ostatných päť či šesť rokov som nazbieral veľa cover verzií. Štúdio mám priamo doma, a tak stále niečo nahrávam,“ uviedol frontman kapely My Morning Jacket pre magazín Rolling Stone.

Jim James si skladby na album Tribute to 2 vyberal dôkladne. Rozhodol sa prerobiť nielen svoje obľúbené skladby, ale aj tracky, ktoré napriek tomu, že majú aj desiatky rokov, stále dokonale vystihujú dobu, v akej žijeme. „Či už robím na albume svojich skladieb alebo cover verzíi, vždy to musia byť skladby, ktoré ku mne dokážu prehovoriť. Žijeme v hrozných časoch, vo vzduchu je veľmi negatívna energia. A ja sa aj vďaka hudbe s tým všetkym vysporiadavam. Mnohé zo skladieb, ktoré som si vybral, dokonale vystihujú ten smútok, ktorý vo mne je. Ale časť zo mňa nezabúda na to, že život je aj napriek tomu všetkému stále krásny,“ uviedol k albumu Jim James.

Jeho idolom v prípade cover verzií je Nina Simone. Za pozornosť ale stoja aj cover verzie samotného Jima Jamesa, vďaka ktorým vám odhaľuje, aká hudba ho inšpiruje, k akej hudbe sa utieka v ťažkých chvíľach. Zároveň sa mu ale podarilo dať dokopy album, ktorý napriek tomu, že obsahuje skladby zo 60. či 70. rokov, je dokonalým odrazom doby, v akej žijeme. Jim James je už ale po vydaní decembrového albumu pripravený na ďalšie výzvy, na budúci rok ho čaká dokončovanie nového albumu s materskou kapelou My Morning Jacket.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame