Album týždňa: Björk - Utopia

Album týždňa: Björk - Utopia

Vo februári 2016 sa odmietla zúčastniť na udeľovaní Brit Awards, ako dôvod uviedla, že ju naplno zamestnávajú práce na novej štúdiovke. Album číslo deväť sa Björk podarilo vydať koncom novembra. Po porozchodovom albume Vulnicura, ktorého písanie Björk označuje ako rozvod, sa jej podarilo vytvoriť nahrávku, ktorá bola pre ňu ako prechádzka rajom. „Je to album, ktorým sa pozerám vpred. Je v ňom tá nádej, ktorú v dnešnej dobe všetci tak veľmi potrebujeme,“ uviedla  Björk ešte pred vydaním albumu Utopia. Björk však ani tentokrát nenahrala žiadny prvoplánový album a pochopiť ho je výzvou aj pre jej verných fanúšikov. Je to album, ktorý si potrebujete vypočuť niekoľkokrát.

Vydanie albumu Utopia Björk svojim fanúšikom oznámila už v auguste, a to ručne napísaným odkazom. S jesenným albumom Björk aj tentokrát pomohol producent z Venezuely Arca. Ten už s  Björk spolupracoval na albume Vulnicura, no v tom čase sa podieľal len na jeho dokončovaní. Tentoraz bola spolupráca dvojice až taká intenzívna, že Björk zvažovala, že album podpíše aj jeho menom. K osvedčenej dvojici sa pridal ešte aj houstonský producent Rabit. „Po takej temnej téme na albume Vulnicura sme túžili po niečom pozitívnom. Dva roky sme počúvali depresívne texty, drsné sláčiky. Keď ste tak dlho na dne jazera, raz nakoniec vyplávate,“ uviedla Björk v rozhovore pre magazín Fact.

Na dva roky starom albume Vulnicura sa Björk spamätávala z rozchodu s umelcom Matthewom Barneym. Islandská hudobníčka mala po tomto albume pocit, že povedala viac ako dosť, a tak sa rozhodla, že na novej štúdiovke bude pracovať s vokálom ako s ďalším nástrojom. V niektorých skladbách dokonca nie je jasné, ktorý z vokálov je tým hlavným. A to bol aj jej zámer. Björk chce, aby ste sa v jej hudbe a v jej prejave „utopili“. „Keď sme začali pracovať na albume Utopia, tak som mala pocit, že potrebujem hlavne uniknúť od albumu Vulnicura. Bol to album, na ktorom to bolo len ja, ja a zasa ja, ja chúďa. Teraz som mala pocit, že sa chcem stratiť medzi nástrojmi a že chcem nahrať album, ktorým nebudem mať potrebu až tak veľa povedať,“ uviedla Björk.

Názov albumu Utopia, teda utópia, nosila Björk v hlave už dlho. Ešte predtým, ako sa naplno pustila do prác na novom albume, študovala si práce rôznych utopistov. Zásadný moment pre album prišiel v roku 2016, keď sa americkým prezidentom stal Donald Trump. „Ak sa mal optimizmus pre nás stať záchranou, tak to bolo práve vtedy. Namiesto toho, aby sme boli nahnevaní alebo sa sťažovali, bol čas, aby sme prišli s návrhmi. S nápadmi, v akom svete chceme žiť a akú budúcnosť si chceme pripraviť. Tento albume je mojou predstavou toho všetkého,“ uviedla Björk.

Björk vo svojej hudbe vždy necháva veľký priestor aj vašej fantázii a inak to nie je ani na albume Utopia. „Myslím si, že predstavivosť a fantázia sú na rovnakej úrovni ako realita. A o tom je aj album Utopia. Vždy ma záujimalo, ako spolu fantázia a realita dokážu fungovať. Keď o niečom snívate a chcete, aby sa to stalo skutočnosťou, a aspoň polovica z toho sa vám splní, tak je to predsa úžasné. A mňa vždy fascinovalo to, ako to dosiahnuť. Ako dosiahnuť, aby sa z fantázie stala skutočnosť,“ uviedla Björk pre magazín Fact.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame