Album týždňa: Liima - 1982

Album týždňa: Liima - 1982

Album nazvali 1982, no viac ako do minulosti sa na ňom pozerajú do budúcnosti a ospevujú na ňom hlavne súčasnosť. Casper Clausen, Rasmus Stolberg s Mads Brauer, známi aj z projektu Efterklang, a fínsky bubeník Tatu Rönkkö sa však netaja tým, že na v poradí druhom albume našli inšpiráciu práve v 80. rokoch, teda v období, kedy sa všetci štyria narodili. A v roku, keď sa osobnosťou roka stal počítač. Album, ktorý vznikal v Londýne, Kodani, ale aj v Berlíne, označujú ako vykročenie z ich komfortnej zóny.

Kapela Liima debutovala v marci 2016 albumom ii. Možno prekvapí, že skladby na jeho nasledovníka, teda novinku 1982, začali tvoriť ešte pred vydaním debutu. Na nahrávacie sessions, ktoré prebehli hneď v štyroch krajinách, dohliadal ich kamarát a skúsený hudobník Chris Tayloz z kapely Grizzly Bear, s ktorou už pred viac ako desiatimi rokmi absolvovali európske turné ešte s kapelou Efterklang. „Na debute sme chceli znieť surovo, no na tomto albume sme mali všetko do posledného detailu premyslené. Každá vrstva musela do seba zapadať, všetko sme robili opatrne. Chceli sme spraviť skutočný štúdiový album, nechceli sme spraviť live nahrávku zo štúdia,“ uviedli k novinke 1982 Liima.

Depeche Mode či Joy Division. Štvorica Liima sa netají tým, že práve tieto mená počúvali počas prác na novej štúdiovke najčastejšie. A je to aj počuť. Napriek názvu 1982 sa kapele podarilo nahrať album, ktorý hoci čerpá z minulosti, je veľmi súčasným. „Nie je to žiadny retro album, je to nahrávka, ktorá vystihuje súčasnosť a je o radosti z buducnosti, ktorá je pred nami. Veci sa hýbu vpred, ja sa neustále mením a posúvam a skôr ako na minulosť sa pozerám vpred a teším sa jednoducho z toho, že tu ešte stále som,“ uviedol k novembrovej novinke frontman Liima Casper Clausen, ktorý sa narodil práve v roku 1982.

„Sú to skladby, ktoré vychadzajú z roku 1982, keď som sa narodil, letia ďalej, potom sa vrátia späť a potom si uvedomia, že tie časy, keď som sa narodil, sú už dávno preč.“ Aj takto definuje skladby na novinke 1982 samotný Casper Clausen. Nahrávanie v poradí druhej štúdiovky prebehlo v priebehu niekoľkých týždňov vo fínskom mestečku Porvoo. V meste, kde sa striedajú historické drevené domy s budovami, ktoré zodpovedajú najnovším trendom v architektúre. A nostalgiu z minulosti a zároveň radosť z toho, čo prinesie budúcnosť, hľadajte aj na albume kapely Liima.

Predstavte si človeka, ktorý má niečo po tridsiatke, ktorý rieši existenčné otázky, pýta sa, aké je jeho miesto na tomto svete a čo znamená pre iných. Presne tieto otázky si kladú aj členovia Liima a predovšetkým ich frontman a spevák Casper Clausen. A práve z týchto zamyslení pramení melanchólia, ktorá sa nesie celým albumom. Ako hovorí samotný Casper, tentokrát ide o veľmi osobnú nahrávku, ktorá sa však v porovnaní s dvojročným debutom dočkala premyslenejšieho a prepracovanejšieho zvuku. Stále ale tvrdia, že robia pop, akurát že pop z iného sveta. S druhou štúdiovkou kapela Liima prešla z vydavateľstva 4AD pod značku City Slang.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame