Album týždňa: Linda Perhacs – I'm a Harmony

Album týždňa: Linda Perhacs – I'm a Harmony

Skúste si predstaviť, že si môžete hudbu vysnívať a máte aj schopnosť ju následne zahrať a nahrať. A chceli by ste, aby bola aj pesničková, aj netuctová. Aj akustická, aj elektrická, a aj konzervatívna, aj nová. Ak by sa vám to aj náhodou podarilo, sotva by ste si vysnívali lepší album ako ten, ktorý nedávno vydala Linda Perhacs.

V hudobnej prítomnosti i minulosti by sme našli len málo prípadov, keď sa o celý marketing vydaného albumu starajú prakticky len kolegovia z branže. Nový album Lindy Perhacs skutočne vstúpil do povedomia len vďaka chuti členov kapely Wilco, Julie Holter či Devendru Banharta so speváčkou, ktorá toho roku oslávila 75 rokov a ktorej debutový album „Parallelograms“ všetci zúčastnení milujú.

Pesničkárska kariéra Lindy Perhcas je vlastne vecou náhody. Koncom 60. rokov bola v Hollywoode vyhľadávanou zubnou hygieničkou a medzi jej klientelu patrili mnohí herci a producenti – Cary Grant, Paul Newman, ale aj oscarový skladateľ Leonard Rosenman, ktorému sa Linda zdôverila so svojou záľubou v skladaní folkových piesní. Rosenman jej pomohol s nahrávaním a produkciou debutového albumu, ale keďže Amerika v tom čase riešila skôr silu Čiernych panterov a leto lásky bolo nenávratne preč, skvelá platňa plná viery v liečivú silu hudby a lásky zapadla.

Linda sa vrátila k svojmu pôvodnému povolaniu, ale neprávom zabudnutý debut opäť ožíval a v rokoch 1998 až 2014 sa dočkal až štyroch reedícií, nehovoriac o množstve samplov,  ktorými si v hudbe pomohli predovšetkým rapperi Jadakiss, Lowkey a Prefuse 73. Speváčku pre svoj zvláštny film Electroma objavili Daft Punk, Four Tet Lindu zaradil na svoj výber Late Night Tales, oslovili ju Devendra Banhart, Julia Holter a tiež elektronický veterán Mark Pritchard. To už je naozaj veľmi široké spektrum aj spolupracovníkov, aj fanúšikovskej základne.

Neviem, kto z veteránov sa môže pochváliť podobne silným, hoci na prvý pohľad prakticky neviditeľným dopadom na také množstvo mladších hudobníkov pôsobiacich v tak rozmanitých projektoch, ako je to v prípade vplyvu a inšpirácie Lindy Perhacs. Nie je problémom, že jej meno či hudbu pozná len málokto, z histórie poznáme veľa tzv. muzikantských hudieb – osobností, ktoré sa nikdy netešili priazni davov, no ich invenciu a osobitosť ocenili dostatočne muzikantskí kolegovia. Tak je to s Talk Talk, Davidom Sylvianom, Lee Hazlewoodom či Davidom Axelrodom, a tak je to aj s Lindou Perhacs.

Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame