Album týždňa: Zola Jesus - Okovi

Album týždňa: Zola Jesus - Okovi

Robiť hudbu bez výpovede, to nie je jej štýl. Zola Jesus, vlastným menom Nika Roza Danilova, vás aj tentokrát vezme do svojho vlastného sveta a pustí vás k sebe bližšie, ako kedykoľvek predtým. Už pred vydaním albumu Okovi speváčka avizovala, že pôjde o jej vnútornú očistu, o album, vďaka ktorému sa vysporiadava s osobnými tragédiami aj depresiou, ktorou trpela niekoľko rokov. Zola Jesus sa po necelých troch rokoch od vydania albumu Taiga vrátila s temným a ťažšie stráviteľným albumom.

V poradí piaty album, ktorý je zároveň jej návratom do vydavateľstva Sacred Bones, 28-ročná hudobníčka nazvala Okovi. Rozumejte pod tým presne to, čo vám ako prvé napadne – teda putá. „Každý z nás je k niečomu priviazaný. K životu, smrti, vlastnému telu alebo mysli, chorobe, povinnostiam alebo k iným ľuďom. Každý z nás sa narodil s nejakým dlhom, ktorý spláca do konca života. Čo nám dáva právo na život a čo nám dáva právo zomrieť. Je to naša vlastná voľba?“ uviedla k inšpirácii na albume Zola Jesus.

Dlhé roky bol pre Zolu Jesus domovom Seatlle. Dlhé roky trvajúce depresie sa však rozhodla riešiť aj zmenou prostredia. Speváčka sa vrátila do rodného Wisconsinu, kde si našla malý dom v prírode, blízko od miesta, kde vyrastala. To bolo spúšťačom tvorivého procesu. Zola Jesus totiž robí skladby len vtedy, keď má čo povedať. „Predošlý album bol veľmi extrovertný a technicky dokonale zvládnutý. Teraz som chcela spraviť opak. Je to album, ktorý vznikol preto, že musel. Je to moja vnútorná očista. Čim agresívnejšiu hudbu som robila, tým viac som si uľavila,“ uviedla Zola Jesus k novinke Okovi.

So silným a doteraz najtemnejším albumom Zole Jesus pomáhali členovia jej koncertnej kapely, predovšetkým Alex DeGroot, ale aj producent Wife, perkusionista Ted Byrnes či Shannon Kennedy z Pedestrian Deposit. Skladby na album písala obklopená prírodou v spoločnosti medveďov, ale aj divoko žijúcich moriakov. Speváčka sa učila žiť v súlade s prírodou a vysporiadať sa so smrťou. Zola Jesus sa v uplynulých rokoch musela vysporiadať s rakovinou kamaráta a aj s pokusmi o samovraždu ďalšieho z kamarátov. Aj preto hrá smrť na albume jednu z hlavných úloch.

Ešte pred pár rokmi žila Zola Jesus v meste Seatlle, neschopná nič vytvoriť a aj počas koncertov vraj fungovala ako robot. Album Okovi jej pomohol dostať sa späť. Po dlhých mesiacoh kladenia si otázok má pre vás jasné posolstvo: „Nemôžete sa niekým stať, vy už niekým ste.“ Zole Jesus sa na piatom albume podarilo po technickej stránke zvládať veci s ľahkosťou, aj preto sa mohla sústrediť na to, aby s vami vďaka svojej hudbe predovšetkým komunikovala a dostala k vám svoje myšlienky v tej podobe, ako si predstavovala.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame