Album týždňa: Lali Puna - Two Windows

Album týždňa: Lali Puna - Two Windows

Sedem rokov nečinnosti kapely, odchod jedného zo zakladajúcich členov, ale aj množstvo vedľajších spoluprác, novinársky a rodinný život. Takto vyzerala Lali Puna, aktuálne zosobnená speváčkou a skladateľkou Valerie Trebeljar, v nedávnej minulosti. Ako znie v roku 2017 na novinke Two Windows, nám prezradí rubrika Album týždňa.

Po odchode Markusa Achera sa kormidla v skupine ujala speváčka Valerie Trebeljahr, jej spolupracovníkmi sú aj naďalej Christoph Brandner a Christian Taison Heiss. Lali Puna znie oproti predošlému albumu Our Inventions z roku 2010 elektronickejšie, dokonca klubovejšie, ale vyberá si inšpiratívne vzorky aj od Valeriinych obľúbencov – Mount Kimbie či Caribou. Album vznikal takmer dva roky a v diskografii kapely Lali Puna je piatym v poradí.

Väčšina piesní vznikala v tandeme Trebeljahr-Heiss, jedna tretina materiálu je však výsledkom hosťovačiek. Do štúdia si k Valerie odskočili Dntel, Mary Lattimore z labelu Ghostly International, Japonec Midori Hirano alias Mimicof a tiež Keith Tenniswood, polovica dua Two Lone Swordsmen, tentoraz pod pseudonymom Radioactive Man.

Jedinou piesňou na albume, pod ktorou nie je podpísaná Valerie Trebeljahr, je The Bucket. Ide o coververziu, ktorej zaradenie prekvapuje o dosť viac, než jej forma – ide totiž o pieseň z repertoáru Kings of Leon, pričom čo môžu mať okrem tejto coververzie spoločné Kings of Leon a Lali Puna, je naozaj veľkou záhadou. Genderflipp roka.

„Máš dve okná a vankúš, čo ešte chceš?“ pýta sa v titulnej piesni novinky Lali Puna speváčka Valerie Trebeljahr. V tých slovách je akoby zrecenzovaný dnešný človek, ten zo šťastnejších miest planéty, a jeho život. Valerie neponúka univerzálne pravdy, ani príliš ezotericky nemudruje, skôr sa pýta, občas mierne naviguje, občas váha. Two Windows je dobrý album prichádzajúcej jesene. Koncom novembra s ním Lali Puna vystúpi vo Viedni a v Prahe.

Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame