Album týždňa: Tyler, The Creator - Flower Boy

Album týždňa: Tyler, The Creator - Flower Boy

Kalifornský kolektív združený pod značkou Odd Future pokračuje vo vrcholnom ťažení. Po tom, čo začiatkom roka vydali svoje skvelé sólové albumy traja členovia skupiny The Internet, s novou štúdiovkou prišiel aj líder vydavateľstva Tyler, The Creator. Človek, ktorý už v minulosti preukázal ohromnú otvorenosť v hudbe. Na svojom štvrtom sólovom albume ide ešte ďalej.

Ak predtým znela hudobná produkcia Tylera širokospektrálne, dnes môžeme toto slovo trikrát podčiarknuť. Rozmanité vplyvy a zvuky stavia do protikladu nielen v rámci albumu, ale aj v rámci jednotlivých skladieb, čo robí z počúvania nevyspytateľný zážitok. Na albume Flower Boy sa nachádza jemná elektronika, mohutná elektronika, ale aj zvuky živých nástrojov, opäť jemnejších aj mohutnejších. V porovnaní s rannou tvorbou pokračuje Tyler, The Creator v nadužívaní pokojnejších, svetlejších momentov.

Kým v hudbe už dávno nepotrebuje byť stoj čo stoj temný a drsný, podobným vývojom už prešiel aj na papieri. Kým predtým bol podľa svojho vzoru Eminema najmä provokatívny, v súčasnosti je oveľa citlivejší a úprimnejší. V jeho textoch sa snúbi smútok, úzkosť, nuda aj nostalgia. Samé neduhy dospelých. Tyler, The Creator sa dostal do momentu, keď sa obzerá za svojou minulosťou a najradšej by sa vrátil do detských čias.

S promovaním albumu si veľké starosti nerobil. Ohlásil ho len tri týždne pred vydaním, a to najklasickejším spôsobom – zverejnením prvej skladby z albumu. Nakoniec, o reklamu sa postarali „kontroverzné“ verše v troch skladbách, v ktorých svojím hlbokým, trochu chrapľavým, trochu autoritárskym hlasom naznačuje, že je homosexuál. A keďže doteraz to nijak zvlášť nepotvrdil ani nevyvrátil, internetom sa šíria diskusie, ktoré rozdeľujú jeho fanúšikov do dvoch táborov. Prvý tábor verí, že je to len ďalšia provokácia, veď jeho prvý album obsahoval viac ako 200 homofóbnych momentov. Druhá strana, naopak, verí novšiemu a vyspelejšiemu Tylerovi, tvrdí, že album treba chápať v celosti, navyše, kým človek nie je vyrovnaný so svojou sexualitou, často sa bráni práve dištancovaním.

Väčšina publicistov sa zhoduje: Flower Boy je najvyspelejší a najlepší album Tylera. A aj keď sám Tyler, The Creator odporúča počúvať album pri západe slnka, urobíte dobre, ak budete čerství a oddýchnutí (v opačnom prípade vás môžu vyčerpať nálady, pri ktorých album vznikal). Okrem krásnej, rozmanitej produkcie, vycibreného flowu a úprimných textov objavíte aj skvelých spolupracovníkov ako Frank Ocean, Asap Rocky, Steve Lacy či Estelle. A tešte sa na úplné vyvrcholenie, ktorým bude inštrumentálna skladba s príznačným názvom: Enjoy Right Now, Today.

Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame