Album týždňa: Eniesa – Meet Blue Animal

Album týždňa: Eniesa – Meet Blue Animal

Speváčka, skladateľka a hudobníčka Sandra Urbančíková, známa pod umeleckým menom Eniesa, mala doteraz na svojom konte dva albumy, ktoré nahrala v spolupráci s Maokom – v roku 2013 to bol album 333 to Nusein a v roku 2016 Domoraj. Vďaka týmto nahrávkam sa zapísala do uší, sŕdc a povedomia poslucháčov ako ezoterická víla a kráľovná festivalov drienkového typu. Na túto časť jej minulosti odkazuje aj poldruhaminútové rovnomenné intro nového albumu Meet Blue Animal, ktorý vyšiel na začiatku júla v českom vydavateľstve Zebra & Cloud. Po krátkom úvode, v ktorom stretnete „starú dobrú víliu“ Eniesu a s ňou aj nejaké modré zviera podľa vlastného výberu, sa objaví prvé prekvapenie. Je ním pomerne hutná pieseň s anglickým názvom, ale slovenským textom – Doe Fairy – ako hosť v nej účinkuje spevák a gitarista Martin Geišberg. Všetky skladby na albume zložila a zaranžovala sama Eniesa v spolupráci s trúbkarom Pavlom Jeňom, ktorý síce hral aj na predchádzajúcich platniach, ale na tejto novej je jeho prínos oveľa väčší a citeľnejší.

Na novom albume Eniesy účinkujú skoro výlučne hudobníci z východného Slovenska, hlavne z Košíc. Sama o inšpirácii týmto mestom v rozhovore pre Rádio_FM povedala: „No, tak Košice mali určite na to veľký vplyv. Aj celé toto cédečko je venované tomuto mestu, odkiaľ pochádzam, lebo to moje presťahovanie sa sem bolo pre mňa veľmi výrazné a významné. Každé mesto a miesto má svoje čaro, ale pre každého asi najväčšie to jeho rodné, kde vyrastal, a ja sa tu cítim veľmi fajn a veľmi dobre a mám tu najväčšie zázemie, aj rodinné, aj priateľov a tak... Všetci títo muzikanti sú v podstate aj moji priatelia a tým pádom preto možno to nahrávanie bolo také pozitívne.“ Okrem Pavla Jeňa pomohli album nahrať Braňo Valanský, Jozef Zima, Peter Tomko, Peter Tóth, Tomi Beneš a Matej Lazár, ktorí hrávajú v kapelách The Swines, Peter Bič Projekt, Los Massakeros, Jezzabel, Cha Bud, Bobova diéta či Observatórium Petra Tótha. V skladbe Nov hosťuje okrem Košičanov aj jeden Prešovčan – medzinárodne uznávaný gitarista a skladateľ David Kollar.

To, že časť textov na albume Meet Blue Animal je napísaných po anglicky, ovplyvnilo nielen celkovú atmosféru albumu, ale aj tempo a aranžmány niektorých piesní. Samotná Eniesa to vyjadrila takto: „V angličtine je to omnoho jednoduchšie. Tým, že viem, že možno niektorí poslucháči nerozumejú tomu textu, tak je to viacej otvorené, úprimné, tie texty nie sú také kvetnaté ako slovenské... Vlastne tam je to tak na rovinu povedané, čo cítim. Úplne od slova do slova, žiadne závoje, žiadne kulisy, ktoré by zakrývali tie emócie alebo to, čo prežívam... Celkovo keď ten text vznikne v angličtine, tak aj ten aranžmán sa ťahá ako keby do iného výrazu“. Skvelým príkladom takejto zmeny hudobného výrazu je aj skladba Mission v takmer latin-popovom aranžmáne, v ktorej sa okrem košických muzikantov ozvú aj husle Stana Palúcha.

Keď porovnáme pesničky s anglickými a slovenskými textami, tie v slovenčine majú občas možno až nadbytok slov, a keďže Eniesa používa často svoj hlas ako hudobný nástroj, niekedy poslucháč bez bookletu v ruke nemá šancu odchytiť ich význam. Aj tak však býva ukrytý v rôznych metaforách a „závojoch“, ako to nazvala sama speváčka. Preto sú zväčša tieto piesne najpomalšie a najdlhšie a vyžadujú si veľkú dávku sústredenia (V machovo tenkej pavučine jari alebo jeMnou). K dlhým, ale napriek tomu dynamicky vystavaným skladbám patrí po anglicky spievaná To see/a. V tomto prípade dlhšia minutáž vôbec neprekáža, podobne ako vo folklórom šmrncnutej piesni Ej Ty Pole s hosťujúcim huslistom Stanom Palúchom, ktorá zľahka pripomína časy bielych moruší. Byť folklórny, prírodný a organický začína byť opäť v móde, ale v prípade Eniesy je to s ohľadom na predchádzajúcu tvorbu celkom uveriteľná poloha.

Čo sa teda zmenilo na Eniesinej tvorbe oproti minulosti? Samotná autorka a speváčka vidí rozdiel medzi novým albumom a jeho predchodcami takto: „na tomto novom (albume) je to také rozmanitejšie, je to farebnejší album, má modernejší zvuk, je tam zapojenej viacej elektroniky, viacej hostí, viacej nástrojov a farieb a viacej muziky“. To všetko je pravda, a práve pre túto pestrosť má album väčší potenciál prilákať nových fanúšikov ako jeho predchodcovia. Miestami na ňom nájdete pesničky, ktoré by spokojne mohli byť aj rádiovými hitmi – napríklad tá s názvom Alone.

Zatiaľ čo Dežo Ursiny s Ivanom Štrpkom stúpali svojho času na Modrý vrch, Eniesa vás zoberie do fantastickej džungle plnej víl, stromov, zvierat (aj modrých), závojov a spletitých pavučín emócií a vzťahov k prírode aj k ľuďom, kde by ste mohli bez zasvätenej sprievodkyne zablúdiť. No nevylučujem ani takú možnosť, že niekto tam príde blúdiť naschvál, často a rád.

Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame