Album týždňa: Ivana Mer – Early Works

Album týždňa: Ivana Mer – Early Works

Debutový album speváčky a skladateľky Ivany Mer s názvom Early Works, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Slnko Records, je vlastne kolekciou nahrávok z rôznych období jej tvorby v rokoch 2010-2015, v čom je ich sila a zároveň aj jediná slabina. Pre umelkyňu, ktorá poslucháčov Rádia_FM zaujala už v Demovnici skladbou Pachoľa, to však nie je úplný začiatok – niečo už stihla nahrať a vydať aj predtým mimo územia Slovenska.

V deviatich piesňach spievaných striedavo po slovensky a po anglicky sa skrýva naozaj pestrý cestopis – vznikli na takých miestach ako Montpelier, Praha, Banská Štiavnica, Marianka, či ostrov Ibiza a podieľali sa na nich okrem samotnej Ivany ďalší traja producenti – Oskar Rózsa zo Slovenska a Anacole Daaldeop a Marc-Eric Laine z Francúzska. A nielen oni, ale aj mnohí ďalší hudobníci, ktorých mená nájdete medzi spolupracovníkmi albumu, a ktorí sa počas tých rokov striedali. Hoci by sa mohlo podľa mojich úvodných slov zdať, že toto je ten hlavný dôvod, pre ktorý album nedrží celkom pokope, nie je to tak. Všetko totiž spája dokopy ako niť korálky Ivanin hlas a svojský autorský prístup, ktorý dáva dôraz na náladu a krehkú melódiu.

A tak sa nám postupne pred ušami i očami odkrýva snová Krajina stratených víl, v ktorej nocou blúdi neznáme Pachoľa, nemý chlapec tu v piesni Blueanco hľadá svoj hlas, pán mora Mereus si mrmle svoje blues, The Birds spievajú aj nad Diamond Fields, žiarivo sa na vás usmieva pieskové dievča SandelerieHoraVoda spolu osviežujú svojou čistotou. Ak by na rituálnu očistu duše nestačilo nič z doteraz spomenutého, môžete použiť ako hlavný tromf havajskú mantru Ho´oponopono zo skladby M to M: „prepáč, odpusť mi, ďakujem, ľúbim ťa...“

Zdá sa vám to všetko príliš ezoterické, jemné a neuchopiteľné? Tak skúste počúvať znova! Ivanin hlas, ktorý v niektorých pasážach pripomína Teresu Salgueiro, bývalú speváčku portugalskej skupiny Madredeus, láka ako bludička nad močiarom, a záleží iba od vás, či sa naladíte rovnako, vyberiete sa za ním a očistíte si uši aj dušu od bežnej hudobnej produkcie, alebo zostanete trčať vo zvukovom smogu. Nie je to síce žiadny prudký experiment, skôr ľahká meditácia nad zvukom, tichom a ľudským hlasom spojeným s emóciami, ale má dar osviežiť podobne ako tá hora a voda.

Ako som už spomínal, moja jediná a hlavná výčitka smeruje k tomu, že album vlastne netvorí jednoliaty celok, ale zaznamenáva niekoľko rôznych pokusov v rôznom čase o nájdenie chodníka do toľko vysnenej krajiny víl. Je to skôr tanier plný chutných jednohubiek ako hlavné jedlo, takže po dopočúvaní ste namaškrtení, ale nie nasýtení. Keďže okrem týchto pesničiek Ivana Mer za tých päť rokov robila aj iné veci (napríklad nahrávky s projektom Elements a v triu s violončelistkou Mary Brandovou a hráčom na santur Domenicom Caputom, hudbu pre tanečné divadlo a videoart, spolupracovala s hudobníkom, ktorý si hovorí I Am Planet alebo s tanečníkou Ariadnou Vendelovou), cesta do začarovaného lesa sa začala akoby postupne strácať.

Možno je to však všetko celkom inak a ide len o akúsi predprípravu. Ako totiž prezradila Ivana Mer začiatkom apríla v relácii Fokus na Rádiu Devín moderátorke Zuzane Tkáčikovej, momentálne pripravuje veci na nový album, na ktorom plánuje viac pracovať s rôznymi etnickými prvkami, ale aj s tichom, „ako keby skĺbiť ticho s rytmikou. Viacej si ešte zaplávať v tých abstraktných svetoch a zároveň sa vrátiť naspäť k zemi.“ Dúfajme, že sa jej to podarí, a že po sľubných Early Works prídu nahrávky ešte zrelšie, s ktorými krajinu post-postmoderných stratených víl bez problémov nájdete.


Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame