Ľudmila Ulická: O tele duše

Ľudmila Ulická: O tele duše

Sám prekladateľ — Ján Štrasser, sa vyjadril, že jej rozsiahly román mapujúci osudy niekoľkých generácií jednej rodiny s názvom Jakubov rebrík, považoval za poslednú knihu ruskej autorky Ľudmily Ulickej. Napriek podlomenému zdraviu však prišla so zbierkou poviedok O tele duše.

Hoci námety poviedok sú rôzne a odohrávajú sa v rôznych historických obdobiach, majú spoločnú tému – dušu, ktorá je na istý čas uväznená v tele riadiacom sa rôznymi biochemickými zákonitosťami. A toto telo ju dosť ovplyvňuje — mení sa, ale duši navráva, že sa meniť nemá.

Premena však nie je niečím desivým, nie je dramatickou udalosťou, na ktorú nie je nikto pripravený. Jej postavy k premene vedú tušenia, okolnosti, proti ktorým je každá snaha márna. A tak je témou viacerých poviedok zmierenie.

Ľudmila Ulická píše o ženách v rôznych životných obdobiach a v rôznych historických súradniciach. Jej štýl je podmanivý, nevyhýba sa ani vtipu, a hoci ide o poviedky, nič nenarúša plynulosť ich čítania.

o_tele_duse.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame