Marieke Lucas Rijneveld: Večerný nepokoj

Marieke Lucas Rijneveld: Večerný nepokoj

Debutový román Marieke Lucas Rijneveld sa v Holandsku stal bestsellerom a získal aj medzinárodnú Bookerovu cenu. Nie je ťažké pochopiť prečo. Ide o zdrvujúci opis následkov náhlej rodinnej tragédie, ku ktorej došlo na mliečnej farme. Román je úsporný, surový a zároveň strašidelný bez toho, aby na to upozorňoval.

Jas detsky a prosto zaznamenáva rozpad rodiny prepadajúcej sa do šialenstva smútku. Zo štyroch súrodencov zostali traja a desaťročné dieťa sa musí vyrovanť nielen s vlastným dospievaním a smrteľnosťou, ale s ťažobou náboženstva a jeho rituálov, ktoré na niečo natoľko obrovské nepostačujú.
V knihe sa však skrýva odvážna krása, ktorá sa pri všetkej svojej modernosti zdá byť zasadená do inej doby.

Rovnako ako sa citáty z Biblie striedajú s výrazmi ako gúgliť, nesmiernosť a tajomstvo vesmíru existuje popri klaustrofobickom spoločenstve na farme, v kostole a škole. Večerný nepokoj používa Jasin každodenný svet ako metaforu osamelosti a strachu skutočne výnimočne.

KKT.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame